IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LG Energy Solution и Honda ще произвеждат съвместно батерии в САЩ

Предприятието може да разполага с годишен производствен капацитет от 40 ГВтч, като инвестицията в него се изчислява на 3,4 млрд. долара

12:20 | 14.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на батерии LG Energy Solution (LGES) планира да изгради съвместно предприятие с японската автомобилна компания Honda Motor Co. в САЩ, съобщава Ройтерс, цитирайки публикация от южнокорейския бизнес вестник Maeil. 

Инвестицията в потенциалното съвместно предприятие за производство батерии между LGES и Honda може да достигне 4 трилиона вона (3,4 милиарда долара), като новата компания ще разполага с годишен производствен капацитет от до 40 гигаватчаса (ГВтч), достатъчни за захранване на 600 000 електрически превозни средства, пише Maeil.

В публикацията не са поместени подробности относно евентуалната дата на стартиране на производството.

LGES, дъщерното дружество на LG Chem Ltd. за производство на батерии, стои зад повече от 20% от световния пазар на батерии за електромобили и доставя на глобалния лидери като Tesla Inc., General Motors Co. и Volkswagen AG.

„Обсъждаме различни начини за сътрудничество с производителите на автомобили, включително създаване на съвместни предприятия, но нищо не е решено“, изтъкват от LGES.

От Honda посочват, че за момента не могат да коментират нещо, което не е обявено официално.

Honda и нейният партньор в САЩ General Motors планират да пуснат в продажба през 2024 г. два съвместно разработени големи електромобила за Северна Америка, използващи батериите Ultium на американския концерн.

General Motors ще произвежда въпросните батерии чрез съвместното си предприятие с LG.

Главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе заяви миналата година, че японският автомобилен производител е готов да сформира нови съюзи, за да се фокусира върху електрификацията и да извлече печалба от нея.

LGES, която разполага с обекти за производство на батерии в САЩ, Китай, Южна Корея, Полша и Индонезия, планира да инвестира общо 5,6 трилиона вона в Северна Америка до 2024 г., за да си осигури производствен капацитет от над 160 ГВтч до 2025 г. в региона.

Това включва два нови завода в САЩ, построени съвместно с General Motors в Охайо и Тенеси, както и съвместно предприятие за батерии със Stellantis NV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още