IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LG Energy Solution ще доставя батерии за търговските автомобили на Isuzu

Доставките ще започнат през 2023 г., като първите батерии ще бъдат интегрирани в камиона Elf

15:59 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският концерн LG Energy Solution (LGES) ще започне да доставя батерии на японския производител на търговски превозни средства Isuzu Motors, като стойността на доставките е изчислена на около 1 трилион вона (763 милиона долара), съобщава Ройтерс.

LGES сключи договор с Isuzu за доставка на батерии в рамките на четири години, като първите партиди се очакват през следващата година. Първоначално батериите ще бъдат интегрирани в електрическата версия на бестселъра Elf, информира Korea Economic Daily, цитирайки индустриални източници. 

Очаква се камионът да бъде оборудван с цилиндрични батерии на LGES.

В края на юни Isuzu се присъедини заедно с Daihatsu към съвместно предприятие, водено от Toyota, което ще се фокусира върху електрическата мобилност и автономното шофиране. Този ход ще помогне на японския алианс да разшири своята дейност от тежкотоварните превозни средства към по-компактните автомобили.

Suzuki и Daihatsu ще придобият по 10-процентен дял в съвместното предприятие, наравно с Isuzu Motors и Hino Motors, a Toyota ще държи 60%, става ясно от съобщение на двата концерна.

Отделно, LGES планира да инвестира 1,5 млрд. долара за създаване на съвместно предприятие със Stellantis NV в Канада. LGES ще притежава 51% от съвместното предприятие, условно наречено LGES-STLA JV, а Stellantis – останалите 49%.

Южнокорейската компания добави, че нейният директорски борд е одобрил гаранция за дълг по отношение на съвместното предприятие със Stellantis, който възлиза на 627 млн. долара.

Междувременно LGES заяви, че планира да придобие дял на стойност 542 млн. долара в ES America, за да отговори на търсенето от страна на стартъпите за електромобили в САЩ.

Компанията обмисля изграждането на фабрика в Аризона, за да подкрепи дейността си на американския пазар. Става въпрос за производството на предимно цилиндрични батерии, според източници, запознати с темата.

LGES разполага със собствена фабрика в Мичиган и с две съвместни предприятия за батерии с General Motors Co. в Охайо и Тенеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още