IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LG Energy влага 1,5 млрд. долара в съвместен бизнес със Stellantis в Канада

В новото съвместно предприятие южнокорейската компания ще притежава 51%, докато автомобилният концерн ще държи останалите 49 на сто

17:06 | 23.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският производител на батерии LG Energy Solution Ltd. (LGES) планира да инвестира 1,5 млрд. долара за създаване на съвместно предприятие със Stellantis NV в Канада, съобщава Ройтерс, цитирайки компанията.

LGES ще притежава 51% от съвместното предприятие, условно наречено LGES-STLA JV, а Stellantis – останалите 49%.

Южнокорейската компания добави, че нейният директорски борд е одобрил гаранция за дълг по отношение на съвместното предприятие със Stellantis, който възлиза на 627 млн. долара. 

През октомври LGES и Stellantis NV създадоха съвместно предприятие за производство на батерии за електрически превозни средства, целящо да започне производството на батерии до първото тримесечие на 2024 г., с планиран годишен производствен капацитет от 40 гигаватчаса.

В отделно съобщение до канадските регулатори LGES заяви, че планира да придобие дял на стойност 542 млн. долара в ES America, за да отговори на търсенето от страна на стартъпите за електромобили в САЩ.

LGES обмисля изграждането на фабрика в Аризона, за да подкрепи операциите си на американския пазар. Става въпрос за производството на предимно цилиндрични батерии, според източници, запознати с темата.

Концернът разполага със собствена фабрика в Мичиган и с две съвместни предприятия за батерии с General Motors Co. в Охайо и Тенеси.

„Обмисляме нова производствена площадка, но все още нищо не е решено“, посочва говорител на LGES.

Концернът, който е доставчик на компании като Tesla, GM и Volkswagen, в момента развива производствени обекти в САЩ, Китай, Полша, Индонезия и Южна Корея.

Компанията успя да осъществи най-голямото първично публично предлагане в борсовата история на Южна Корея в началото на тази година, набирайки над 12 трлн. вона (10 млрд. долара). Стойността на листването е значително по-голяма от IPO-то на предишния рекордьор Samsung Life Insurance от 2010 г. По време на корпоративно събития на 10 януари главният изпълнителен директор на LG Energy Квон Йон-су заяви, че компанията ще увеличи производствения си капацитет 2,6 пъти за три години до 400 гигаватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още