IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LG заделя близо 1 млрд. долара за сервизната акция на General Motors

LG Energy Solution осигурява 620 млрд. вона, а LG Electronics 480 млрд. вона, след като американският концерн поиска от тях да покрият разходите по проверката

22:55 | 12.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Компаниите от групата на южнокорейския конгломерат LG Corp., които доставят батерии на американския концерн General Motors Co., заделят 1,1 трлн. вона (918 млн. долара) за покриване на разходите, свързани с мащабната сервизна акция, засягаща  електромобилите Chevrolet Bolt, съобщава Bloomberg.

По този начин LG се стреми да успокои инвеститорите, притесняващи се за разрив между компанията и американския ѝ партньори. 

Звеното за батерии на LG Chem Ltd. LG Energy Solution заяви, че ще задели 620 млрд. вона за глоби, след като американските регулатори принудиха General Motors да провери повече от 100 хил. превозни средства заради риск от запалване на батерията. LG Electronics Inc., която пакетира клетките на LG Energy в модули, също задели 480 млрд. вона за свързани с акцията разходи, като представи печалба за третото тримесечие, която не успя да отговори на очакванията на анализаторите.

Включително разходите, отразени в отчетените им за второто тримесечие, компаниите от групата на LG вече са заделили общо 1,4 трлн. вона в провизии, свързани със сервизната акция на General Motors.

LG Energy заяви, че ще възобнови процеса по подготовка за първично публично предлагане (IPO) и ще заздрави партньорството си с General Motors. Автомобилният производител изчисли през август, че подмяната на батериите при засегнатите автомобили ще струва около 1 млрд. долара и че планира да поиска възстановяване на разходите от LG.

Според Samsung Securities Co. проблемът с батериите се корени в начина на пакетиране на модулите – процес, за който отговаря LG Electronics, а не LG Energy.

В началото на октомври General Motors обяви, че планира да отвори нов иновационен хъб за батерийни клетки край Детройт, с което иска да си осигури контрол над производството на тези жизненоважни за електрическата мобилност компоненти. Центърът Wallace Battery Cell Innovation, кръстен на покойния инженер по батериите в GM Бил Уолъс, ще бъде открит в средата на 2022 г. Компанията очаква центърът да нарасне трикратно на фона на увеличаващото се търсене на електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още