IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Li Auto набра 1,5 млрд. долара от листването си на борсата в Хонконг

Компанията планира да използва набраните средства за финансиране на научноизследователската и развойна дейност, за инфраструктура и за маркетинг

17:38 | 06.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Li Auto Inc. набра 11,8 млрд. хонконгски долара (1,5 млрд. долара) от листването си на борсата в Хонконг, присъединявайки се към групата от търгувани в САЩ китайски компании, продаващи акции в азиатския финансов център, съобщава Bloomberg.

Li Auto оцени своите 100 милиона акции на по 118 хонконгски долара всяка. Цената представлява отстъпка от около 3,2% от стойността на акциите на компанията при приключването на предходната редовна сесия на Nasdaq.

Производителят на автомобили определи максимална цена от 150 хонконгски долара за акция, запазена за инвеститорите на дребно. Една от американските депозитарни акции на концерна се равнява на две обикновени акции. 

Li Auto ще бъде вторият търгуван в САЩ китайски производител на електромобили, който се листва на борсата в Хонконг, след като конкурентът му XPeng Inc. набра 2,1 млрд. долара двойно първично публично предлагане през юни. Континенталните китайски компании, листнати в Хонконг, търсят начин да се предпазят от риска да бъдат делистнати в САЩ, като в същото време целят да разширят своята база от инвеститори.

Листването в Хонконг се случва в бурно време за акциите на тази борса след редица действия от страна на Пекин за притискане на компании, действащи в сектори като технологиите и образованието. Китайските власти посочват, че дружествата, които обработват личните данни на над 1 милион потребители, трябва да подлежат на преглед на киберсигурността, за да се листнат отвъд граница.

Li Auto набра около 1,3 млрд. долара от своето IPO в САЩ преди година. Акциите ѝ се търгуват при цена, която нарасна тройно спрямо цената от листването, което се дължи на ентусиазма на инвеститорите около електромобилите. Книжата на концерна приключиха предходната сесия в САЩ при цена от 31,35 долара.

Производителят на автомобили планира да използва набраните средства от своето IPO за финансиране на научноизследователската и развойна дейност, за разширяване на инфраструктурата и за маркетинг.

През май Li Auto заяви, че очаква продажбите му да нараснат до 10 хил. автомобила на месец от септември, като планира да разшири своята търговска мрежа. Президентът на концерна Шън Йенан посочи, че Li Auto, която до момента е пуснала в продажба само един модел, очаква месечните продажби на Li ONE да се удвоят до септември. През април компанията е продала 5539 автомобила.

Концернът разполага със 75 магазина в повече от 50 населени места в Китай.

През първото тримесечие на годината компанията успя да достави 12 579 превозни средства, което представлява ръст от 334,4% на годишна база. За същия период на 2020 г. Li Auto е продала 2896 електромобила. Въпреки това постигнатото в началото на тази година отстъпва на резултата за четвъртото тримесечие на 2020 г., когато концернът успява да продаде 14 464 превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още