IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът в сегмента на SUV моделите в Индия продава мажоритарен дял в Ssangyong

Очаква се Mahindra да подпише споразумението в рамките на следващата седмица, като сделката ще може да приключи до 28 февруари

14:40 | 01.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индийският автомобилен концерн Mahindra & Mahindra Ltd. води преговори с инвеститор за продажба на мажоритарен дял в Ssangyong Motor Co., тъй като компанията преосмисля инвестициите си на фона на пандемията, съобщава Bloomberg.

Най-големият производител на SUV модели в Индия ще притежава 30% или по-малко в Ssangyong, ако сделката приключи, а също така ще намали капитала си с 25%, заяви Паван Гоенка, управляващ директор на индийския автомобилен производител по време на брифинг в петък. 

Очаква се Mahindra да подпише споразумението в рамките на следващата седмица, като сделката ще може да приключи до 28 февруари, посочва Гоенка.

Компанията придобива 70-процентен дял в Ssangyong срещу 368 милиона долара през 2010 г.

„Нещата се промениха драстично през последните 12-15 месеца“, заяви Гоенка. „На фона на промяната, която се случва в автомобилната индустрия, ние трябва отново да поставим отново приоритет на това къде влагаме парите си и къде акцентираме“.

Спадът на потребителското търсене в Индия засегна особено силно автомобилните компании, докато икономиката бива разтърсвана от рецесия. Mahindra е особено сериозно засегната, като  компанията отчете първата си тримесечна загуба от близо две десетилетия през 2020 г.

Концернът се оттегли и от предложението на американския производител Ford Motor Co. за изграждане на съвместно предприятие. Въпреки това Mahindra и Ford ще продължат да търсят възможности за партньорство, подчертава Гоенка, добавяйки, че индийската компания може да анулира или да добави проекти с Ford, след като ги оцени.

Автомобилният производител ще се съсредоточи върху изграждането на силно портфолио, базирано на електрически SUV модели, като в краткосрочен план фокусът ѝ ще продължи да бъде съсредоточен върху вътрешния пазар, споделя изпълнителният директор на компанията Раджеш Джеджурикар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още