IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ливан получи заповедта за арест на Карлос Гон, издадена от Интерпол

Страната обаче не екстрадира гражданите си в други държави

22:24 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ливан получи заповедта за арест на бившия шеф на Nissan Карлос Гон, издадена от Интерпол, а Турция започна разследване на дръзкото му бягство от Япония през Истанбул, предава Ройтерс.

Гон се превърна в международен беглец, след като във вторник разкри, че е летял до Ливан, за да избегне проблемната според него правосъдна система в Япония, където е изправен пред обвинения във финансови престъпления.

Източници, близки до Гон твърдят, че забавянето на процеса и строгата забрана за общуване със съпругата му са го накарали да действа по плана - да използва частна охранителна компания, която да го изведе нелегално от Япония с частен самолет.

Червеният бюлетин от Интерпол, който призовава властите да арестуват издирвано лице, е получен от вътрешните сили за сигурност на Ливан, но все още не е прехвърлен към съдебната система, посочва ливански съдебен източник.

Висш ливански служител по сигурността заяви, че все още не е ясно дали Гон ще бъде призован на разпит във връзка със заповедта, но коментира, че Ливан не екстрадира гражданите си към чужди държави.

В предишни случаи, когато Ливан е получавал червени бюлетини за свои граждани, пребиваващи в страната, заподозрените не са били задържани, а паспортите им са конфискувани и им е наложена гаранция, посочва още източникът.

Гон, който има френско, ливанско и бразилско гражданство, има силни връзки с Ливан, страната, където е прекарал детството си. Инвестициите му там включват дял в банка, недвижими имоти и лозя.

Днес турската полиция задържа седем души, включително четирима пилоти, като част от разследването на прехвърлянето на Гон извън страната, посочи говорителка на полицията. По думите ѝ останалите задържани са двама служители на летището и един товарен работник. Всичките седем задържани се очаква да се явят пред съда в четвъртък и да бъдат изслушани.

Данните от проследяването на полетите предполагат, че Гон е използвал два различни самолета, за да лети до Истанбул, а след това до Ливан.

Семейството на Гон не е изиграло никаква роля в бягството му от Япония, заяви самият Гон днес, дни след пристигането си в Бейрут.

“В медиите се спекулираше, че съпругата ми Карол и други членове на семейството ми са имали роля в пристигането ми от Япония. Всички тези спекулации са неточни и неверни”, категоричен е Гон. “Сам организирах заминаването си. Семейството ми няма никаква роля”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още