IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lotus ще си партнира с Alpine в разработването на архитектура за електромобили

Британската марка суперавтомобили предпочете да си сътрудничи с бранда на Renault, вместо да потърси партньор в рамките на своята компания майка Geely

12:55 | 21.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Автомобилната марка Lotus Cars търси помощ извън рамките на своя китайски собственик Zhejiang Geely Holding Group, докато се подготвя да се обедини с друг производител от нейния калибър, като част от стратегията си да изгради електрически спортен автомобил, съобщава Bloomberg.

Британската компания предпочете да си сътрудничи с Alpine, възкресената марка спортни автомобили на Renault SA, вместо да работи съвместно с някои от брандовете на Geely, тъй като френският концерн предлага възможност за ускоряване на разработването на изцяло нова архитектура, заяви главният изпълнителен директор на Lotus Фил Пофам в интервю.

Lotus и Alpine обявиха своите съвместни планове в рамките на миналата седмица. 

Компаниите ще се възползват от големия интерес на потребители и инвеститори към сегмента на електрическите превозни средства, докато правителствата по света осигуряват или увеличават субсидиите в подкрепа на индустрията.

Британският премиер Борис Джонсън обяви в края на 2020 г., че страната ще забрани продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2030 г., като това ще окаже натиск върху Lotus и други местни марки превозни средства.

Компанията, която е известна със своите спортни модели, като клиновидния Esprit, използван във филмите за Джеймс Бонд, планира да пусне в продажба своя първи електромобил, базиран на платформата, която ще бъде разработена съвместно с Alpine до средата на десетилетието.

Изграждането на платформа за електромобили обикновено изисква стотици милиони долари. Сътрудничеството между двете компании ще им помогне да спестят разходи и да подобрят икономиите от мащаба. Lotus обмисля и лицензирането на платформата, така че да може да бъде използвана и от други производители, добавя Пофам.

Въпреки че Lotus разработва електрическия модел Evija, рекламиран като най-мощния автомобил в света, но при ориентировъчна цена от 2 млн. долара, компанията иска да се насочи към автомобили със значително по-малка стойност. Производството на Evija трябваше да започне през 2020 г., но беше отложено заради пандемията от коронавирус.

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В същото време компанията продължава работата върху определяния от нея последен модел с двигател с вътрешно горене, изтъква Пофам. Автомобилът с работно име Type 131 ще се предлага при цена от 55 000 до 100 000 паунда.

Милиардерът Ли Шуфу, който контролира Geely, се обяви в подкрепа на консолидацията като начин производителите на автомобили да обединят ресурси за инициативи, включително електрификацията на портфолиото и технологиите за самоуправление.

През последните две десетилетия Шуфу изгради глобална автомобилна империя, придобивайки Volvo Cars от Ford Motor Co. през 2010 г., което му осигури дялове в европейски марки като Lotus. Освен това Шуфу залага на други азиатски марки, инвестирайки в малайзийската Proton. Той е и най-големият акционер в германския лидер при луксозните автомобили Daimler AG.

Шуфу иска да използва стратегията, приложена при Volvo, и върху Lotus, залагайки на по-достъпни автомобили. От британската марка обявиха, че възнамеряват да увеличат производството от около 1600 на поне 5000 превозни средства.

Lotus планира да изгради няколко електрически модела, които обаче няма да се базират на платформата, разработвана с Alpine. Въпросните превозни средства ще притежават друг тип архитектура.

Сътрудничеството с Alpine може да достигне и Формула 1, където Lotus играе важна роля през 80-те години на XX век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още