IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lucid привлича над 3 млрд. долара финансиране за своята саудитска фабрика

Това беше обявено по време на церемония по подписването на договора между Саудитска Арабия и американския концерн

18:27 | 18.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Lucid Group Inc. ще получи до 3,4 млрд. долара финансиране и стимули през следващите 15 години за планираната си фабрика в Саудитска Арабия, която ще разполага с годишен производствен капацитет до 155 хил. електрически превозни средства, съобщава Bloomberg. 

Подробностите, разкрити по време на церемонията по официалното подписване на договора между саудитските власти и концерна, подчертават големия мащаб на проекта. Това ще бъде второто производствено съоръжение на базираната в Нюарк, Калифорния, Lucid.

Саудитска Арабия, която притежава голяма част от акциите на Lucid чрез своя суверенен фонд, наскоро се ангажира да закупи до 100 хил. електрически превозни средства от компанията през следващите 10 години.

Председателят на Lucid Андрю Ливерис заяви през януари, че компанията се надява да въведе в експлоатация своята втора фабрика до 2026 г. Тя ще бъде разположена в т.нар. икономически град „Крал Абдула“, близо до главното търговско пристанище в Червено море. Строителството на завода е планирано да започне по-късно тази година.

Lucid планира мащабно разширяване на глобалния автомобилен пазар, докато подобрява своята конкурентоспособност спрямо традиционни съперници от ранга на Volkswagen, Mercedes, BMW и General Motors.

Германия е първият пазар в Европа, към който Lucid се насочва. Експанзията на концерна ще продължи в страни като Франция, Италия, Швейцария и Норвегия. Планирана е и версия с десен волан за Великобритания.

В САЩ Air струва 77 400-169 000 долара в зависимост от версията. Цената на EQS на Mercedes варира от 98 хил. до 153 хил. евро. За момента не са известни цените на Air за Германия. Ясно е обаче, че в зависимост от модела ще се изисква депозит до 900 евро за резервация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още