IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lucid стартира доставките до клиенти от края на октомври

За топ модела Lucid Air Dream Edition към момента има над 13 000 резервации

16:25 | 29.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Интериорът на Lucid Air. <em>Снимка:&nbsp;EPA/JASON SZENES</em></p>

Интериорът на Lucid Air. Снимка: EPA/JASON SZENES

Американският производител на електрически автомобили Lucid заяви, че планира да стартира доставките на луксозните автомобили с по-голям пробег от Tesla на клиентите от края на октомври. „Освободихме клиентите от страха за пробег “, каза главният изпълнителен директор на Lucid Питър Ролисън във вторник при началото на производството в Аризона, предава Bloomberg. 

„Следващото голямо препятствие е икономическата ефективност на електрическите автомобили. Трябва да намалим разходите”, призна той. Компанията обяви, че ще увеличи капацитета на завода до 90 000 превозни средства годишно през следващите две години.

Топ моделът Lucid Air Dream Edition, на цена от 169 000 долара, ще бъде първото превозно средство, слязло от конвейера, последвано от по-евтини модели. Отговорната американска агенция е сертифицирала версия на Air Dream с пробег от 520 мили (837 километра) с едно зареждане на батерията, над 100 мили повече от сравнимия модел на Tesla – Model S.

Наскоро изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията му ще се откаже от превозно средство с пробег от 520 мили.

Предизвикателството за Lucid сега е да овладее производствените процеси, казва Сам Абуелсамид, анализатор в консултантската фирма Guidehouse Insights. „Мисля, че имат много добра кола“. Tesla също трябваше да се бори с производствените затруднения в първите дни на производството. Едва наскоро Мъск призна, че е изключително трудно да се правят автомобили с печалба.

Lucid заяви, че има повече от 13 000 резервации за Air. Компанията започна разширяване на фабриката си в Аризона, като планира да добави 2,85 милиона квадратни фута (265 000 квадратни метра) пространство, за да увеличи производствените възможности.

Очаква се производството на следващото му превозно средство – джипа Gravity, да започне през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още