IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft и Waymo със сделка за автономните коли

Двете компании ще работят над пилотен проект и над продуктови разработки, но подробности не са известни

10:15 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поделението на Google Inc за автономни автомобили Waymo и американската компания за споделяне на коли Lyft Inc са подписали споразумение за съвместна дейност, с която се надяват да докарат автономните коли до масовия пазар, писа първо New York Times в неделя.

Алиансът между двете компании показва, че много производители се опитват да отхапят парче от пазара за самостоятелно движещи се автомобили, за който се смята, че ще се превърне в мултимилиардна индустрия. Waymo и Lyft ще работят над пилотен проект и над продуктови разработки, пише медията.

Както Lyft, така и Waymo вече имат свои отделни инициативи за самоуправлявани „робо таксита", но тази стратегическа сделка би могла да позволи на двете компании да ускорят плановете си, пише и Financial Times.  

Lyft, която извършва редовни пътнически превози в 300 града, преди това сключи подобна сделка и с доставчика на технологии за самоуправление Cruise, дъщерно дружество на акционера си General Motors.

Споразумението между Waymo и Lyft не е ексклузивно и двете страни са свободни да продължат с предишните си инициативи.

Партньорството между Waymo и Lyft представлява сериозен удар по Uber Technologies Inc, най-голямата компания за споделено пътуване в света. Waymo и Uber спорят в съда за технология, свързана с автономните коли, която според Waymo е открадната от бивш неин служител, който основал компания, по-късно придобита от Uber.

Както Uber, така и Lyft управляват услугата си посредством мобилно приложение за смартфони и таблети. 

Разговорите за сътрудничество между Waymo и Lyft са започнали през миналото лято в дискусии между изпълнителните директори на Waymo и основателите на  Lyft. Допълнителните детайли за сделката обаче засега не са ясни.  

Въпреки това компаниите намекват до какво може да доведе до партньорството. Lyft например отдавна заяви, че иска да съчетае мрежата си от пътници и водачи с партньори от транспортната индустрия. През миналата година тя сключи сделка с General Motors, основен инвеститор в Lyft, който да ѝ помогне с тази цел. Съгласно това споразумение компаниите планират да вкарат автономните автомобили Chevrolet Bolt, използвайки мрежата на Lyft, сред широката общественост през следващите няколко години.

Waymo пък има свои партньорства – с Fiat Chrysler компанията си сътрудничи за създаване на флотилия от миниванове и е в преговори с Honda за възможна сделка, в която японският производител да ползва технология на Waymo в свои тестови коли.

Waymo има и пилотна програма във Финикс, Аризона, където планира да предостави безплатно стотици коли Chrysler Pacifica и Lexuses на пътници, които са се включили доброволно в процеса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още