IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft изстисква повече пари от всяко возене

Главният изпълнителен директор Джон Цимер обеща компанията да излезе на печалба през тази година

09:01 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската компания за споделени пътувания Lyft се приближава до рентабилността, изстисквайки повече приходи от всеки един клиент в резултат на силното свиване на разходите. Акциите поскъпнаха с около 9% в следборсовата сесия, предава Bloomberg.

Компанията отчете въпреки това сериозна загуба и в края на годината на фона на продължаващия натиск от причинената от коронавируса криза. През четвъртото тримесечие компанията отчете загуба от 458,2 милиона долара (378,1 милиона евро), както обяви конкурентът на Uber във вторник след затварянето на американската борсова сесия.

Отчасти в резултат от свитите разходи приходите от потребител са се увеличили с 2,3% до 45,40 долара за тримесечния период, приключил през декември. Анализаторите очакваха 41,99 долара.

За тримесечието приходите са спаднали с 44% до 569,9 млн. долара, а пътниците са намалели с 45% до около 12,6 млн. 

Компанията обаче подчерта, че е по пътя към към „оздравяването“. От второто тримесечие на 2021 г. може да се очаква отново растеж, който след това трябва да се засили през втората половина на годината, заяви финансовият директор Брайън Робъртс. Lyft сви значително разходите през последното тримесечие и надвиши с 20% целите си за икономии за 2020 г.

Джон Цимер, съосновател и президент на компанията, поясни, че свиването на разходите за цялата компания гарантира, че Lyft "абсолютно" ще реализира тримесечна печалба на коригирана основа тази година. Той обаче отказа да предостави прогноза за първото тримесечие, позовавайки се на несигурността около разпределението на ваксините.

Компанията е надвишила целите за намаляване на разходите миналата година и е фокусирана върху това да продължи по същия начин и тази година, каза Цимер в интервю във вторник. „Целехме 300 млн. долара годишни икономии, а постигнахме 360 млн. долара“, каза той.

Новините бяха посрещнати добре от пазара, а в следборсовата сесия акциите реагираха с рязко увеличение с повече от десет процента.

За изминалата фискална година е натрупана загуба от 1,8 млрд. долара. Приходите са спаднали с 35 на сто до 2,4 млрд. долара. За разлика от основния си конкурент Uber, който се опитва да свързва двата края по време на кризата с други услуги като такива за доставка на храна, Lyft не е предлагал много неща отвъд основната дейност за транспортните услуги, която е силно засегната от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още