IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft пуска първите си автономни таксита в Бостън

Това става в сътрудничество с партньора ѝ NuTonomy

08:42 | 07.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Lyft пуска първите си автономни таксита в Бостън

Най-големият американски конкурент на Uber – Lyft, пуска своите първи автономно движещи се таксита по улиците на Бостън. В разработените от компанията NuTonomy автомобили засега ще седят шофьори, които в случай на нужда може да поемат управлението, предава The Verge.

Това представлява наистина голям момент за Lyft, която преминава през чудесна година на фона на безспирните проблеми в Uber.

NuTonomy, която излезе от MIT през 2013 г. и наскоро беше купена от автомобилния доставчик Delphi за 450 млн. долара, оперира самостоятелно движещи се автомобили в Бостън от януари. Компанията е тествала технологията си в парка Raymond L. Flynn Marine в Бостън - малка индустриална зона, която не представя напълно видовете среди, които водачът ще срещне в града.

„Нашето партньорство с Lyft има две цели", казва NuTonomy в публикация в блога си. „Първо, искаме да покажем на членовете на обществото от първо лице добре въздействието, което тази нова технология ще има върху живота им. Второ, въз основа на обратната връзка от участниците в пилотната програма инженерите на NuTonomy ще адаптират и подобрят нашата система, така че да можем да осигурим самостоятелно транспортно изживяване, което да е изключително безопасно, ефективно и комфортно", допълва компанията. 

NuTonomy не е единствената компания от бранша, която се съюзи с Lyft. Компанията работи съвместно и с Drive.ai, за да разположи автономни таксита в Сан Франциско, а също така има споразумения с Waymo на Alphabet и Ford.

Lyft се опитва да наваксва изоставането си от усилията в тази сфера на конкурента Uber, който управлява собствени автономни таксита в Питсбърг и Финикс. Въпреки че Uber може би е по-напред по отношение на тази технология, компанията се спъва в експоненциално повече проблеми, отколкото Lyft.

Uber е обвинена от Waymo, която твърди, че стартъпът е извършил кражба на много от тайните ѝ разработки за самоуправление на автомобили. Превозните средства на Uber са участвали в многобройни леки катастрофи и трафик нарушения, повдигайки въпроси за тяхната безопасност.

През тази седмица Lyft привлече нови инвестиции и сключи ключови партньорства с широк спектър от компании за технологии и автомобили. С ангажимента си да изгради свой собствен софтуер за самоуправление компанията изглежда ще развие пълноценна технология, която да ѝ позволи пускането на таксита със самоуправление на своята платформа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още