IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Magna избра Словения пред България за завода си

Концернът ще строи фабрика за 1,24 млрд. евро и ще сглобява в него Jaguar

15:27 | 17.03.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автомобилният поддоставчик Magna избра Словения за построяването на новата си автомобилна фабрика, с начална инвестиция над 1,24 милиарда евро, съобщи правителството в Любляна. По информация на Automedia сред другите обсъждани възможности е била и България, където Magna вече има производство (помпи и компресори, в пловдивското село Стряма). 

Когато в края на миналата година представители на правителството и на Българската агенция за инвестиции коментираха, че се надяват скоро в страната да има завършено производство на автомобили, са имали предвид тъкмо плановете на Magna, твърди информиран източник на Automedia.bg.

В крайна сметка обаче изборът е паднал върху Словения вероятно и заради активните усилия на местното правителство, което обеща на Magna 18,6 милиона евро финансова подкрепа, най-вече за изграждане на инфраструктура. Кабинетът е предоставил и 5,4 млн. евро на японския производител на електрическо оборудване Yaskawa, който изгражда нова фабрика за роботи в страната.

"Крайната цел на проекта е създаването на производствени мощности с капацитет до 200 000 автомобила годишно", се казва в правителственото съобщение. Заводът на Magna ще създаде около 400 работни места в източноевропейската страна.

Magna е канадски концерн за производство на автомобилни компоненти, чието австрийско дружество Magna Steyr в момента произвежда Mercedes G-класа и BMW Серия 5 по договор с двата германски концерна.

Заводът в Австрия обаче е натоварен до предела на капацитета си, а Magna вече има договор и за строителството на бъдещия електрически Jaguar i-Pace. Новият кросоувър на британците трябва да се появи на пазара още догодина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 0
Dimat
преди 7 години
Абе,хора,приемем,че не разбирам нищо,ама моля ви,обяснете ми,как срещу инвестиции от 1,24 милиарда евро,решаващи се оказват някакви си,...18,6 милиона евро,за...инфрастъруктура!Никакви други параметри не са отчетени,сякаш им е безразлично всичко дуго,освен тези мижави милиони,за "инфраструктура"!Даже и аз,дето не разбирам от такъв род "проекти" мисля,че си мирише на чистокръвен подкуп ,при това с евросредства.Ама,то и нашите асфалтостроители правят такива шашми.Изглежда словенците са излезли по-ларж от нашите циции-мошеници,затова са спечелили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
raul_castro
преди 7 години
А не представлява ли този финт от страна на Словения 'нерегламентирана държавна помощ', която противоречи на правилата на Евросъюза??? Къде дремят нашите управници, та не вдигнат врява в Брюксел???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Achtung
преди 7 години
Форд имат вече завод в Румъния, няма смисъл да правят втори в същия регион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
Gold Zombie
преди 7 години
Съветът е добър, несъмнено. Но къде е келепира за тези в министерството, дето трябва да вземат решението ?!? Какво предлагаш всъщност :-)Това да не ти е някоя нормална държава с политици загрижени за всички? Абе съобразявайте се и мислете преди да пишете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още