IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Съюзът между Renault и Nissan е перла в автомобилостроенето

Държавният глава подчерта, че Франция и Япония са създали автомобилен гигант, който трябва да се развива в международен план

17:31 | 26.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон предложи политическа подкрепа за заздравяване на разклатения съюз между автомобилните концерни Renault SA и Nissan Motor Co. Той призова двете компании да продължат да си сътрудничат, съобщава Bloomberg.

“Обединението Renault-Nissan е перла в короната на автомобилостроенето“, посочи френският държавен глава в реч пред френската общност в Токио. 

Той подчерта, че двете страни са създали автомобилен „гигант“, който трябва не само да бъде съхранен, но и да се развива и да засили присъствието си на международните пазари.

Макрон ще се срещне по-късно днес с японския министър-председател Шиндзо Абе.

Разговорите между двамата държавни лидери ще бъдат съпътствани от трудностите в отношенията между Renault и Nissan, чиято връзка ерозира в отворена битка за власт, след като в края на 2018 г. бившият ръководител на алианса Карлос Гон беше арестуван по обвинения във финансови злоупотреби и използване на фирмени средства за покриване на лични загуби.

Франция е най-големият акционер в Renault и нейното присъствие в борда на директорите на Nissan отдавна предизвиква търкания с ръководството на японския концерн.

Подобряването на отношенията между двете компании стана център на фокуса на техните ръководители, след като пропаднаха преговорите за сливане между Renault и Fiat Chrysler.

Френският концерн проведе редица разговори със своя конкурент зад гърба на Nissan, като в последния момент френското правителство отложи подобно решение, тъй като предпочете да работи за подобряване на съюза с японския производител.

Във вторник главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Сайкава заяви, че съюзът с Renault трябва да бъде заздравен.

Отлагането на преговорите може да доведе до спекулации и да подкопае ежедневните операции на съюза, като също така повлияе върху усилията на Nissan, насочени към възстановяването, предупреди Сайкава.

Делът на Renault в Nissan е 43%, докато този на японците във френския концерн е едва 15%. Това дава право на глас от страна на французите при управлението на Nissan, докато компанията от островната страна няма такива права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
verimg
преди 4 години
Независимо какво диктува ПиАр-а да се говори - неоспорим факт е, че тази 'перла' унищожи Нисан и го превърна в Дачия. но Дачията не можа да стане Нисан естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още