IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манипулирането на емисионния софтуер засяга и бензиновите автомобили на VW

Според Bild am Sonntag засегнати са автомобили от брандовете VW, Audi и Porsche

16:37 | 02.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инженерите на автомобилната компания Volkswagen са заявили пред германските следователи, че определени бензинови двигатели на превозните средства от брандовете VW, Audi и Porsche могат също да бъдат ползвани за манипулиране на тестовете с емисии, съобщава германският вестник Bild am Sonntag, цитиран от Ройтерс.

Говорител на Volkswagen – компанията майка на Audi и Porsche, заяви, че VW няма да коментира все още течащото разследване, добавяйки, че дружеството през последните месеци води интензивни разговори с Федералната служба за моторни превозни средства.

„Няма нови обстоятелства по въпроса“, каза той.

Скоростите и софтуерът могат да бъдат манипулирани, за да показват автомобилите по-ниски нива на емисии на въглероден диоксид и на горивно потребление, твърди Bild, позовавайки се на вътрешни документи и показания на свидетели.

Новината, ако бъде потвърдена, може да добави ново измерение в скандала с емисиите с VW, който струва на производителя на автомобили глоби за 27 млрд. долара заради системно манипулиране на софтуера на дизеловите автомобили с цел прикриване на прекомерните нива на замърсяване.

В Европа автомобилите се облагат с данъци според нивата на въглеродните емисии, които отделят, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още