IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манипулирани тестове костваха поста на изпълнителния директор на Suzuki

Освен председателя, който заема и поста директор, компанията напуска и един от топ заместниците му

14:44 | 08.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Осамо Сузуки. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Осамо Сузуки. Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Suzuki Motor Осаму Сузуки се оттегля от поста си на главен изпълнителен директор на компанията. Един от топ заместниците му също подава оставка, след като производителят на автомобили призна за използване на непозволени в страната методи за изчисляване на стойностите на изхвърлените газове в някои модели, съобщава Bloomberg.

86-годишният Сузуки ще се оттегли от поста на главен изпълнителен директор, а 66-годишният изпълнителен вицепрезидент Осаму Хонда ще подаде оставката си на срещата на акционерите на компанията на 29 юни, сочи изявление. Директорите ще се откажат изцяло от бонусите си за 2015 г., а старши мениджърите и мениджърите ще получат само половината сума от определената им.

Миналия месец стана ясно, че Suzuki Motor е вторият японски производител на автомобили, който е използвал непозволени методи за изчисляване на стойностите на изхвърлените газове. Първата компания, която бе разкрита в подобни злоупотреби бе Mitsubishi Motors, като това доведе до засилен контрол от страна на транспортното министерство на страната. Suzuki Motor се позова на глобалната финансова криза от 2008 г. и увеличилия се обем на работа за липсата на достатъчно инвестиции в инфраструктурата или разпределянето на достатъчно служители, които да проведат коректни тестове на 14 модела на Suzuki и 12 модела за други производители.

Транспортното министерство на Япония нареди на местните производители на автомобили да разследват и да докладват методите за изчисляване на стойностите на изхвърлените газове, след като Mitsubishi Motors заяви, че е завишила оценките за четири модела с 15% и е използвала неразрешени методи по други автомобили още от 1991 г. Nissan Motor след това подписа споразумение за изкупуването на 34-процентов дял в Mitsubishi Motors за около 2,2 млрд. долара.

Месечното заплащане на Осаму Сузуки след юли ще бъде свито с 40% за шест месеца, а синът му – президентът Тошихиро Сузуки, ще получава с 30% по-ниска заплата през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още