IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабна сервизна акция може да коства на Ford над 600 млн. долара

Концернът е принуден да върне в сервизите близо 3 млн. автомобила заради евентуален проблем със системата за надуване на предпазните въздушни възглавници

13:08 | 22.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co обяви в четвъртък, че ще стартира сервизна акция, засягаща близо 3 милиона превозни средства заради проблем с инфлатора, който надува защитните въздушни възглавници в автомобилите, съобщава Ройтерс. Проверката може да коства на производителя около 610 млн. долара. 

В случай на удар, при който се активират въздушните възглавници, съществува риск инфлаторът, при възпламеняването си, да предизвика вътрешно налягане, по-голямо от нормалното. При такава ситуация има опасност корпусът на инфлатора да се счупи и през въздушната възглавница да се разпръснат метални частици в купето.

Във вторник американската Администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) е наредила на Ford да стартира сервизната акция заради проблемите с въздушните възглавници от страна на водача на превозното средство, отхвърляйки петицията на производителя от 2017 г., с която той се стреми да избегне подобни действия.

Дефектите при инфлаторите доведоха до най-мащабната сервизна акция в историята на САЩ, засягаща 67 млн. апарата. В глобален план това засяга около 100 млн. инфлатора, свързани с автомобили на 19 големи автомобилни концерни.

Сервизната акция касае 2,7 млн. автомобила на Ford в САЩ, като компанията ще включи разходите около нея в своя отчет за четвъртото тримесечие.

От Ford посочват, че няма доказателства за проблеми с въздушните възглавници от страната на шофьора, но компанията ще уважи решението на NHTSA.

Преди това регулаторът поиска от японския концерн Mazda Motor Corp. да стартира подобна акция, засягаща 5800 превозни средства от серията B, произведени в периода 2007-2009 г. заради подобен проблем.

Инфлаторите марка Takata са отговорни за най-малко 400 наранявания и 27 смъртни случая в глобален мащаб, включително 18 такива в САЩ. През 2017 г. японската компания за въздушни възглавници обяви фалит заради големите глоби и разходите по поправка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още