IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mazda изтегля 640 хил. автомобила за проверка

Компанията ще изтегли 230 хил. превозни средства от пазара в Япония и още 410 хил. коли от останалите пазари, в това число и САЩ

09:23 | 08.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Mazda Motor Corp обяви в четвъртък, че ще изтегли от пазара 640 хил. свои автомобила за допълнителна проверка поради проблеми с клапанните пружини на двигателите на своите дизелови коли, съобщава Ройтерс. 

Компанията ще изтегли 230 хил. превозни средства от пазара в Япония и още 410 хил. коли от останалите пазари, в това число и САЩ, където Mazda не продава дизелови модели.

Решението на японския концерн идва само седмица, след като местният конкурент Subaru Corp обяви, че ще направи сервизна акция на 400 хил. свои автомобила в глобален мащаб, за да поправи производствен недостатък в същите пружини на клапаните на двигателите. Разходите по операциите ще се отрази съществено на годишната печалба и на двете компании.

Японските автомобилни производители напоследък срещат все по-често проблеми, свързани с качеството на производството, вариращи от дефектни компоненти до тестови грешки, които увеличават разходите и пораждат въпроси за качествения контрол.

В края на лятото Mazda, Suzuki и Yamaha признаха, че са извършили неправилно тестовете си за икономия на горивото и вредните емисии на своите превозни средства, след което са предали непълна информация на властите.

Малко преди това бяха разкрити подобни фалшификации и при други две компании – Subaru и Nissan.

Японското министерство на транспорта обяви през август, че ще проучи изготвените доклади и ще предприеме съответните мерки спрямо нарушителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още