IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mazda приветства новото търговско споразумение между САЩ, Канада и Мексико

Японският автомобилен производител планира да отвори завод съвместно с Toyota в щата Алабама, който трябва да заработи до 2021 г.

12:37 | 02.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен производител Mazda Motor Corp приветства новата търговска сделка между САЩ, Мексико и Канада, като заяви, че компанията ще трябва да работи усилено, за да отговори на новите изисквания на споразумението, съобщава Ройтерс.

САЩ и Канада успяха да предоговорят търговските си отношения в неделя късно вечерта, променяйки досегашните условия на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), след като Вашингтон сключи отделна сделка с Мексико през август. 

„Това е голяма крачка напред“, заяви изпълнителният директор на Mazda Акира Марумото по време на пресконференция.

„Ще работим усилено, за да отговорим на изискванията на новото споразумение“, добави той по повод новите регулации при производството на автомобили и автомобилни компоненти.

Голяма част от предприятията на японските автомобилни концерни се намират на територията на САЩ, Канада и Мексико, въпреки че много от тези компании продължават да внасят продукция от Япония.

САЩ са ключов пазар за Mazda, която в производствен мащаб значително изостава от своите местни конкуренти Toyota и Nissan. Очаква се компанията да изгради съвместен завод с Toyota Motor Corp в Алабама, който трябва да бъде завършен до 2021 г.

Американският президент Доналд Тръмп заяви през септември, че желае да вижда повече коли, произведени в САЩ, а Вашингтон разглежда възможността за налагане на 25-процентни мита върху вноса на автомобили като своеобразна защита на националната сигурност.

През изминалата седмица Вашингтон и Токио се съгласиха да започнат търговски преговори, които да решат въпроса с вноса на японски автомобили в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още