IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mazda, Suzuki и Yamaha признаха за фалшифициране на тестовете за вредни емисии

Проведеното разлседване на японското министерство на транспорта понижи съществено стойността на акциите на трите компании

09:05 | 09.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Suzuki Motor Тошихиро Сузуки се извинява по време на пресконференция в Токио на 9-и август.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Suzuki Motor Тошихиро Сузуки се извинява по време на пресконференция в Токио на 9-и август. Снимка: Ройтерс

Японските компании Mazda Motor, Suzuki и Yamaha Motor са извършили неправилно тестовете си за икономия на горивото и вредните емисии на своите превозни средства, след което са предали непълна информация на властите, съобщи транспортното министерство на Япония, цитирано от CNBC.

Докладът на министерството е последният епизод в нарастващия списък от подправена информация на редица японски концерни, който опетни имиджа на местната производствена индустрия, известна със своите високи нива на качество и ефективност на производството.

Разкритията са резултат от извършено вътрешно разследване от страна на Министерството на транспорта, след като по-рано беше разкрито фалшифициране на тестове на други две японски компании - Subaru и Nissan Motor.

Представители на Mazda и Suzuki потвърдиха, че са получили докладите на министерството, но отказват да направят коментар. 

„Факт е, че са налични неправилни действия във връзка с емисионните тестове“, заяви представител на Yamaha, като добави: „Дълбоко се извиняваме за това“.

Акциите на Mazda поевтиняха с 1,8%, достигайки своето най-ниско ниво от почти четири седмици, докато тези на Suzuki отчетоха спад в стойността си с 5,2 на сто, което е най-лошото им представяне от ноември 2016 г.

Акциите на производителя на мотоциклети Yamaha поевтиняха с 4%.

През юли тази година Nissan призна, че е направила непълни тестове за вредни емисии и икономия на горивото на 19 превозни средства, пуснати за продажба в Япония.

Ключовите доставчици на моторни части Kobe Steel, Mitsubishi Materials и Toray Industries се съгласиха с манипулиране на данните на продуктите от изминалата година.

Министерството на транспорта обяви още, че ще проучи изготвените доклади и ще предприеме съответните мерки към нарушителите.

Много от японските производители на превозни средства, които вече отчетоха спад в продажбите, също са поставени под напрежение заради търговската война и наложените тарифи от администрацията на американския президент Доналд Тръмп върху вноса на автомобили и мотоциклети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Очевидно всички са фалшифицирали тестовете и това трябва да подскаже, че не производителите, а регулаторите са виновни заради нереалните изисквания, които си позволяват да налагат и които се превръщат в бюрократичен произвол! Вече всеки, който не е манипулирал тестовете, ми е подозрителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Няма вече самураи в Япония!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още