IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McLaren пуска в продажба хибриден суперавтомобил за над 250 хил. долара

Компанията очаква да продаде до 4000 автомобила през 2021 г., разчитайки на евентуалното възстановяване на пазара през втората половина на годината

11:28 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската марка спортни автомобили McLaren Automotive пуска в продажба своя първи хибриден модел, който отделя толкова емисии, колкото стандартен хечбек хибрид.

Artura дебютира на пазара при начална цена от 185 500 паунда (258 000 долара), като предлага пробег от 30 километра само на електричество, посочва главният изпълнителен директор на McLaren Майк Флеуит, цитиран от Bloomberg.

Производителят очаква новият автомобил да представлява около една трета от продажбите му занапред. 

McLaren е инвестирала около 400 млн. паунда в разработването на своята хибридна платформа, която планира да използва при изграждането на още модели, споделя Флеуит. 

Автомобилните производители се ангажираха да премахнат двигателите с вътрешно горене и да електрифицират своето продуктово портфолио, подтикнати от по-строгите правила за емисиите.

McLaren планира да пусне на пазара своя първи изцяло електрически автомобил до 2030 г.

„Това е едва началото на ерата на хибридизираните суперавтомобили“ изтъква Флеуит, добавяйки: „В категорията на суперавтомобилите клиентите оценяват изключително много приноса на двигателя с вътрешно горене. Това, което ви позволява хибридизацията, е да се радвате на ползите от електрификацията по отношение на пробега и ниските нива на емисии“.

Artura е оборудвана с изцяло нов трилитров V-образен шестцилиндров бензинов двигател, който е комбиниран с елекромотор, нова осемстепенна предавателна кутия и батериен блок. Общата максимална мощност на новия модел на McLaren е 680 конски сили.

Суперавтомобилът ускорява до 100 км/ч за три секунди, като може да развие максимална скорост от 330 км/ч.

Въпреки че архитектурата е разработена от McLaren, компанията е отворена за партньорство с други производители по отношение на технологиите.

Осемстепенната предавателна кутия на Artura ще бъде първата за модел на McLaren с интегрирана система за електронно управляване на диференциала.

Докато шоурумите на дилърите във Великобритания и голяма част от Европа остават затворени заради пандемията от коронавирус, McLaren очаква да продаде около 3500 до 4000 автомобила общо през 2021 г., разчитайки на евентуалното възстановяване на пазара през втората половина на годината.

Компанията вече приема поръчки за Artura, като първите доставки ще бъдат осъществени през юни.

McLaren очаква догодина продажбите ѝ да нараснат до 4500 автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още