IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико предупреди за рискове пред автосектора заради спора със САЩ

Ако САЩ не се споразумеят с Мексико за правилата за произход на автомобилните части, то компаниите производителки има риск да се преместят в други страни

16:36 | 25.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Мексико предупреди, че интерпретацията на САЩ на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), включващо и Канада, може да отблъсне автомобилните производители от региона заради тромави и скъпоструващи изисквания за частите, посочва Bloomberg.

Мексиканският заместник-министър на икономиката по въпросите на чуждестранната търговия Луз Мария де ла Мора заяви, че ако САЩ не се споразумеят с Мексико за правилата за произход на автомобилните части, то компаниите производителки може да се преместят в други страни с по-благоприятни търговски споразумения.

Търговската сделка между Мексико, Канада и САЩ (USMCA), която замести NAFTA, влезе в сила миналия юни, като новите правила за произход трябва постепенно да влязат в пълна сила в рамките на няколко години.

„USMCA може да стане без значение за търговията в автомобилния сектор в Северна Америка, тъй като компаниите може да решат да не си правят труда да се придържат към USMCA, защото тя става толкова скъпоструваща, толкова тромава и толкова трудна“, коментира Де ла Мора в интервю за Bloomberg. „Може да не си струва усилията наистина да се опитат да снабдяват от Северна Америка, така че защо да се притесняват да инвестират в Северна Америка“, допълни той.

Миналата седмица Мексико официално поиска започването на консултации със САЩ, за да се реши въпросът с интерпретациите на САЩ на начина за оценка на това от какъв регион е съдържанието на даден автомобил, произведен в Северна Америка, за да се продава безмитно.

САЩ имат 30 дни, за да отговорят на Мексико, и 72 дни, за да постигнат споразумение, преди страната да поиска официално изслушване от панел.

Де ла Мора уточни, че Мексико иска да реши въпроса със САЩ „приятелски“, но предупреди, че автомобилната търговия в региона може да бъде засегната, ако американското правителство не отстъпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още