IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes-Benz и Siemens разширяват сътрудничеството си при автомобилите

Технологичният концерн ще помогне на производителя на премиум автомобили да дигитализира и автоматизира своите производствени процеси

13:58 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Германският автомобилен производител Mercedes-Benz, част от групата Daimler AG, и базираната в Мюнхен технологична компания Siemens планират да си сътрудничат по отношение на дигитализацията и автоматизацията в автомобилната индустрия с подкрепата на градската управа на Берлин, става ясно от прессъобщение, изпратено от Siemens.

Автомобилният концерн цели да дигитализира производствените си процеси, възползвайки се от услугите на Siemens.

„Mercedes-Benz издига цифровизацията на следващото ниво в глобалната производствена мрежа на компанията. Заедно със Siemens ние движим напред развитието на устойчиви технологии за бъдещето - от Берлин за целия свят", посочва Йорг Бурцер, член на Управителния съвет на Mercedes-Benz, отговарящ за производството и доставките.

В допълнение към модифицирането на производствените дейности, заводът на Mercedes-Benz в Маринфелде, Берлин, ще бъде трансформиран в център за дигитализацията с фокус върху разработването и внедряването на MO360, цифровата екосистема на Mercedes-Benz . 

В бъдеще в Берлин ще бъдат сглобявани и компоненти за електрическата мобилност. Компанията иска да гарантира бъдещето на завода в Берлин, който е най-старият в глобалната производствена мрежа на Mercedes-Benz.

Целта е новите разработки, тествани в германската столица, да бъдат внедрени в заводите на Mercedes-Benz по целия свят.

"Разширяваме още повече нашето десетилетно успешно сътрудничество с Mercedes-Benz в областта на инженеринга и производството. Заедно искаме да направим следващата голяма стъпка към устойчиво и още по-конкурентно автомобилостроене. За да постигнат това, и двата партньора разчитат на цифрови решения, които да свържат технологиите, устойчивостта и новата работна среда по-тясно от всякога", изтъква Седрик Найке, член на управителния съвет на Siemens AG.

Според кмета на Берлин Михаел Мюлер споразумението е ясен ангажимент на Mercedes-Benz и Siemens към града като място за иновации и производство.

„И двете компании отдавна имат установени и тесни връзки с Берлин. Със своето стратегическо партньорство те укрепват водещата позиция на града като научен и изследователски център. Много сме доволни, че Siemens и Mercedes-Benz искат съвместно да ускорят дигитализацията на производствените процеси оттук - и сме много щастливи да подкрепим взаимодействието и сътрудничеството с потенциални партньори от науката, научните изследвания и бизнеса, които работят тук в столицата по ориентирани към бъдещето цифрови решения за индустриални приложения и производство“, изтъква Мюлер.

През 2018 г. Siemens откри свой инженерен център във Варна, който обслужва автомобилната индустрия. В хъба се разработват и внедряват иновативни решения за автоматизация и дигитализация на производствените процеси за някои от най-големите автомобилни производители в света. Стартирал с 12 инженери, екипът се разширява непрекъснато с нови експерти в отговор на засиленото търсене на услугите му.

В момента инженерите от хъба работят по общо 7 важни проекта за Daimler в два от основните заводи на концерна в Германия. Дейностите включват проектиране, въвеждане в експлоатация и разширяване на линии за асемблиране в предприятията в Зинделфинген и Бремен, въвеждане в експлоатация на линия за производство на батерии (в Бремен), въвеждане в експлоатация на линия за сглобяване на шаси към двигател (в Бремен), както и програмиране и въвеждане в експлоатация на автономни навигирани колички във фабриката в Зинделфинген.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още