IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes-Benz се отказва от купуване на Aston Martin

Шефът на Daimler смята, че двете марки са напълно несъвместими

14:04 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Mercedes-Benz се отказва от купуване на Aston Martin

Daimler няма намерение да увеличава своите акции в британския производител на спортни автомобили Aston Martin. Това обяви шефът на германския концерн Дитер Цетче, цитиран от изданието Automotive News Europe.

Слуховете, че една от компаниите на Daimler - Mercedes-Benz, се готви да купи английската компания се засилиха, след като немците получиха 5% от акциите на Aston Martin. Това стана в резултат на обмена на мотори, скоростни кутии и други компоненти, произведени от подразделението на Mercedes - AMG. Тогава Цетче обяви, че е готов да поддържа развитието на британската марка.

„На мнение съм, че Aston Martin е една фантастична компания, но не искам да се бъркам в нейното управление“, обяснява сега директорът на Daimler. „Нашият концерн продава над 1 млн. автомобила годишно, докато Aston Martin има резултат от около 4200 коли. Компаниите са твърде различни, за да се смесват. Освен това не мисля, че аз и екипът ми бихме управлявали Aston Martin по-добре от сегашното му ръководство".

До 2007 г. контролният пакет от акции на британската компания принадлежеше на Ford, но след това американците продадоха своя дял на кувейтския инвестиционен фонд Investment Dar. По-късно неговите шефове отстъпиха 37.5% на италианците от Investindustrial. Част от акциите са собственост на изпълнителния директор на Aston Martin - Улрих Бец, и на председателя на Съвета на директорите Дейвид Ричардс.

През пролетта на тази година ръководството на компанията изтегли заем, с който да разшири моделната си гама. Очаква се до 2021 г. в нея да влязат 5 нови спортни модела. А още през 2018 г. британците се надяват почти да удвоят продажбите си - до 7500 бройки годишно. Отговорността за това е възложена на бившия вицепрезидент на Nissan Анди Палмър, който ще ръководи Aston Martin.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още