IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes-Benz ще произвежда електрически батерии в Полша

Daimler вече строи завод за производство на двиgалети в полския град Явор

22:00 | 22.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Притежаваната от Daimler Mercedes-Benz Cars ще започне да произвежда електрически батерии в полския град Явор, съобщи полският премиер Матеуш Моравецки. Автомобилният концерн си е поставил за цел да увеличи инвестициите си в електрически батерии през следващите десет години, предава Ройтерс.

„Много сме щастливи, че инвеститор, който е с нас от няколко години, отново ни се довери и то на същото място – в Явор“, заяви Моравецки на пресконференция, предава държавната телевизия TVP.

Daimler вече строи завод за производство на двигатели в Явор.

Членът на Борда на директорите на Mercedes-Benz Cars Маркус Шафер заяви по време на пресконференцията, че новата инвестиция ще създаде 300 работни места и че инвестициите ще са на обща стойност над 200 млн. евро.

Daimler ще купи клетъчни батерии на стойност над 20 млрд. евро (23 млрд. долара) до 2030 г., подготвяйки се за масово производство на хибридни и електрически автомобили, съобщи компанията през декември.

Тя е един от многото германски автомобилни производители, които се разширяват в сектора на електромобилите на фона на мерките на европейските регулатори за справяне с токсичните дизелови емисии.

В автомобилната индустрия навлязоха различни видове батерии като литиево-никел кобалт алуминиев оксид батерии, или NCA, произвеждани от Panasonic и използвани от Tesla.

Китайските производители залагат на LFP батерии, при които като катод се използва литиев железен фосфат, а японските концерни предпрочитат LMO, или литиево-манганов оксид, използвани от Nissan и LG Chem.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още