IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes обмисля излизане от Формула 1

Една от възможностите е тимът да бъде купен от Aston Martin

22:44 | 29.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Автомобилният гигант Mercedes е готов да обсъди оттеглянето си от Формула 1 като заводски отбор в края на този сезон, съобщава британското издание Autocar, цитирано от Automedia.bg. С това вероятно ще бъдат задействани поредица от ходове, които биха могли да доведат до преименуване на отбора на Aston Martin, а Люис Хамилтън да поеме към Ferrari.

От общо разследване на Autocar и Racefans става ясно, че решението дали да бъде напуснат шампионата като конструктор, ще бъде обсъдено на следващото заседание на борда на директорите на компанията майка Daimler. Говорител отказа да потвърди датата на срещата, но се смята, че това е 12 февруари.

Въпреки че все още няма окончателно решение, високопоставени източници предполагат, че решението за напускане се обмисля сериозно. Това идва в момент, в който Mercedes се бори с разочароващи финансови резултати, пренасочва инвестиции в изследвания и разработки към технологиите за леки автомобили и се опитва да облекчи натиска за намаляване на вредните емисии.

От германската фирма се очаква да вземе решение, с което да ограничи разходите за шампионата за 2021 г. и да даде време на евентуалните нови собственици да поемат контрола върху екипа. Фирмата е и под непосредствен натиск да подпише нов договор с притежателите на правата на F1, според който ще се изисква предизвестие от поне девет месеца при напускане на шампионата. Според условията на настоящото споразумение отборът може да напусне в края на 2020 г.

Mercedes спечели всички титли при пилотите и конструкторите във Формула 1 от 2014 г. насам. Със значителните промени на правилата, предстоящи през 2021 г., отборът е изправен пред немалко увеличаване на разходите, за да запази своето предимство.

Говорител на Mercedes-AMG F1 Team заяви пред Racefans, че не може да коментира без допълнителни детайли.

Очаква се Mercedes да продължи да участва във Формула 1 като доставчик на двигатели. Производителят вече има сключени договори с McLaren и Racing Point и вероятно ще доставя на новите собственици на екипа на Mercedes и настоящия клиент Williams.

Това би позволило на компанията да продължи участието си на високо ниво в спорта с печалба. Отделът за двигатели за Формула 1 на Mercedes е базиран в Бриксуърт в Обединеното кралство и в миналото е участвал в проекти за шосейни автомобили.

Mercedes публично си постави за цел да спести 1,4 милиарда евро до края на 2022 г. и обяви поредица от съкращения на работни места и инвестиции в края на миналата година за постигане на тази цел. Въпреки че по-голямата част от разходите на екипа от Формула 1 са паричните награди и спонсорството, се смята че бордът на Daimler е обезпокоен, че е неподходящо да се състезаваш в такъв прекалено екстравагантен спорт в момент на съкращения и нарастващо значение на вниманието към околната среда.

Може би най-интригуващият ефект на решението ще бъде на кого ще бъде прехвърлена собствеността върху отбора на Mercedes F1. Източниците на двете издания предполагат, че това ще бъде Тото Волф, който вече е сериозен акционер в отбора. Вероятно той ще работи с настоящия собственик на екипа на Racing Point F1 и инвеститор в Aston Martin Лоурънс Строл.

Предполага се, че двамата ще инвестират в отбора и в Aston Martin, като един от източниците твърди, че Волф обмисля възможността да заеме позиция на най-високо ниво в подразделението за шосейни автомобили на Aston Martin, докато в отбора от Формула 1 бъде поставен надежден човек. Той ще бъде ребрандиран като заводски екип на Aston Martin, работещ с двигатели от миноритарния акционер Mercedes.

Продължението на материала може да прочетете на Automedia.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още