IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes представи мащабен план за трансформация на производството

Концернът успя да се договори с профсъюзите в Германия, които настояват за инвестиции в местните съоръжения и гаранции за работните места

22:29 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна компания Mercedes-Benz AG очерта своите планове за производство на следващото поколение електрически превозни средства след екзистенциалните преговори с германските профсъюзи, съобщава Bloomberg.

Според производствения план новите електромобили ще бъдат сглобявани във фабриката на концерна в Щутгарт, и ще се базират на архитектура, предназначена за колите от серията AMG.

Заводът вече произвежда флагмана EQS, електрическата версия на S-Class.

Заводите в Бремен и Кечкемет, Унгария, ще произвеждат превозни средства, базирани на луксозната електрическа платформа на компанията от среден клас: изцяло електрически версии на C-Class, E-Class и подобните модели. Бремен вече произвежда изцяло електрическия EQE.

Заводът на Mercedes в Ращат, Югозападна Германия, ще изгражда превозни средства за т.наречения сегмент Entry Luxury, който ще бъде базиран на модулна платформа за електрически превозни средства, известна като MMA, която също ще се прилага при колите, произвеждани в Кечкемет.

„Готови сме за бързото мащабиране на производствените обеми на електрически превозни средства“, изтъква Йорг Бурцер, член на борда на директорите в Mercedes, който отговаря за производството. „С новото производство ние увеличаваме допълнително нашата гъвкавост и ефективност и осигуряваме бъдещето на нашите обекти“, добавя той. 

Mercedes представи своите планове часове, след като министрите на околната среда на страните членки на Европейския съюз (ЕС) одобриха компромисното предложение на Германия за спиране на продажбите на бензинови и дизелови нови коли от 2035 г. и преоценка на хибридите от страна на Европейската комисия (ЕК) през 2026 г.

Всички заводи на Mercedes ще са готови да произвеждат електрически превозни средства в началото на следващото десетилетие. Планът е подпечатан и от споразумение с мощните синдикати на компанията в Германия, което цели да се подсигурят работните места и инвестициите в съответните фабрики.

„Като представители на работниците ние поискахме германските производствени обекти да продължат да играят важна роля“, заяви шефът на работническия съвет на Mercedes Ергун Люмали. „Въвеждането на нови технологии в нашите производствени обекти е ключът към това да си подсигурим бъдещето и постоянната заетост“, добавя той.

Ръководството на Mercedes увеличава стремежа си да превърне едно от най-известните имена в автомобилостроенето в изцяло електрически съперник на Tesla Inc. Компанията планира през тази година да пусне на пазара по един електрически модел във всеки сегмент, в който оперира, част от амбицията ѝ да предлага само електрически коли до 2030 г.

По-рано в сряда главният изпълнителен директор на автомобилопроизводителя Ола Калениус заяви, че световният недостиг на полупроводници ще продължи през тази и през следващата година.

Според него Mercedes все още изостава значително при поръчките.

В същото време Калениус отхвърли възможността двама големи китайски акционери да увеличат своите дялове в германската автомобилна група и да създадат блокиращо малцинство.

"Това няма да стане. Ние имаме много добри и здрави отношения с нашите инвеститори", заяви Калениус в интервю за германския всекидневник Handelsblatt.

Двамата акционери, BAIC Group и основателят на Geely Ли Шуфу, притежават по около 10% в германския автомобилен производител. Държавният фонд на Кувейт (KIA) притежава 6,84%.

Винфрид Кречман, премиер на германската провинция Баден-Вюртемберг, където е централата на Mercedes-Benz, също отхвърли възможността за поглъщане от китайски инвеститори.

„Ние не бихме позволили това изобщо“, изтъкна Кречман пред Handelsblatt в съвместното интервю с Калениус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още