IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes пуска модели, оборудвани със система от трето ниво на автономност

Компанията интегрира технологията в новите S-Class и EQS

12:28 | 09.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Mercedes-Benz ще предложи Drive Pilot, първата система за автономно шофиране от трето ниво, одобрена за употреба по основните европейски пътища, като опция за моделите S-Class и EQS от 17 май, съобщава Automotive News Europe.

Drive Pilot ще струва 5000 евро за S-Class и 7430 евро за EQS в Германия, информира Mercedes. 

Системата позволява на автомобила да поеме контрола върху функциите на шофиране при определени условия, като позволява на водача да прави други неща, като например да отговаря на имейли. Drive Pilot е одобрена за използване на германските магистрали с обща дължина от около 13 хил. км при скорост от 60 км/ч или по-малко, което означава, че основната му употреба ще бъде в задръствания.

Drive Pilot използва разнообразно оборудване - радар, лидар и камери, както и ултразвукови сензори и сензори за влага, за да предоставя данни за пътните условия на компютрите в превозните средства. Системата контролира скоростта, спирането и положението на колата на пътната лента.

Системата може да поиска от водача да поеме контрола върху автомобила по всяко време, което е предпоставка за трето ниво на автономност. Ако водачът не реагира в рамките на 10 секунди, колата ще спре аварийно.

Drive Pilot ще се предлага като опция само в нови автомобили.

През декември Mercedes получи одобрение от германските регулатори за системата, с което изпревари конкуренти като Tesla в надпреварата за осигуряване на сертификат за условно асистирано шофиране.

Сега компанията се стреми да получи подобен сертификат за продажба и употреба на системата в американските щати Калифорния и Невада до края на тази година. Германия остава единствената европейска страна, която позволява движението на коли, снабдени с трето ниво на автономност.

BMW, основният съперник на Mercedes при луксозните коли, се надява тази година да получи одобрение за своята система с трето ниво на автономност, интегрирана в седана 7 Series. Пионерът при електромобилите Tesla от години обещава вграждането на система, която да позволява на водача да свали ръцете от волана, докато превозното средство е в движение, но неговият Autopilot все пак изисква от шофьорите да са в готовност във всеки един момент да поемат отново контрола над колата.

Audi също подготвяше своя A8 за подобна технология, но се отказа от интегрирането ѝ през 2020 г., докато Honda успя да си издейства одобрение в Япония миналата година за употребата на такава система, но в крайна сметка концернът я внедри в ограничен брой автомобили.

Шведската Volvo тества решение, което нарича "безнадзорно автономно шофиране", насочено първоначално за клиентите в Калифорния.

Вторият по големина производител на леки коли в Европа Stellantis обяви, че ще интегрира подобна система в своите модели до 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още