IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes ще бори хибридите с водороден автомобил

Колата ще бъде плод на сътрудничеството с Ford и Renault-Nissan

12:27 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Един от експерименталните водородни автомобили на Daimler - B-Class F-Cell. Снимка: Mercedes </em></p>

Един от експерименталните водородни автомобили на Daimler - B-Class F-Cell. Снимка: Mercedes

Германският автомобилен производител Mercedes ще пусне на пазара автомобил с водородни клетки, чиято цена ще бъде съизмерима с тази на аналогичен модел с хибридно задвижване. Това заяви пред Automotive News Хърбърт Колер, ръководител на отдела за нови разработки в Daimler.

Водородният автомобил на Daimler трябваше да бъде напълно завършен през тази година, а пазарната му премиера да се състои в началото на 2015. Сега обаче датата за премиерата е отложена за 2017 година, тъй като автомобилът ще бъде обща разработка с Ford и Renault-Nissan.

"Ние работим по технологията за задвижване с горивни клетки вече 20 години. През 2011 и 2012 година имахме флотилия от 250 експериментални коли. Отлагането на премиерата на нашата първа серийна водородна кола се дължи на анонсираното през миналата година партньорство с Ford и Renault-Nissan. Общата разработка ще намали значително разходите, като ще позволи постигането на приемлива и конкурентна крайна цена", заяви Хърбърт Колер.

Припомняме, че при анонсирането на сътрудничеството производителите заявиха, че моделите им ще използват съвместно разработена система за задвижване, но ще бъдат "силно диференцирани" при отделните марки.

Към момента няма конкретна информация за бъдещата водородна кола на Mercedes. Знае се само, че тя ще бъде готова през 2017 година и ще струва колкото аналогичен модел с хибридно задвижване.

Колер уточни също така, че не се притеснява от факта, че конкурентите от Япония водят в това отношение. Honda вече продава такъв автомобил, а Toyota ще предложи своя FCV в началото на 2015 година. Топ мениджърът е убеден, че развитието на технологията ще позволи на Daimler да предложи своя автомобил на далеч по-конкурентна цена.

Още за автомобилите с водородно задвижване четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още