IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes ще използва по-евтините LFP батерии за базовите си електрически модели

По този начин компанията ще избегне употребата на по-скъпите аналози, използващи никел, които са наложени при модели като EQS

17:33 | 27.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската марка луксозни превозни средства Mercedes-Benz ще премине към употреба на по-евтини батерии, които обаче ще предлагат по-малка мощност, в опит да компенсира поскъпването при някои метали, което обичайно се прехвърля върху крайния продукт, предназначен за потребителите, съобщава Bloomberg.

Мерките ще засегнат само базовите модели на притежаваната от Daimler AG компания.

Mercedes ще използва литиево-желязо-фосфатни батерии (LFP) за моделите от следващо поколение, като EQA и EQB, от 2024 и 2025 г., споделя главният изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус. 

По този начин компанията ще избегне употребата на по-скъпите аналози, използващи никел, които са наложени при модели като EQS - напълно електрическата версия на флагмана S-Class.

Калениус смята, че потребителите ще се задоволят с по-ограничения пробег при по-евтините модели, тъй като цените на ключовите за производството на електромобили суровини и материали продължават да нарастват.

„Смятаме, че ще има много живеещи в градовете клиенти, които нямат нужда от E63 AMG“, изтъква Калениус, визирайки луксозния седан на Mercedes. „Тези базови модели“ ще бъдат снабдени с литиево-желязо-фосфатни батерии, добавя той.

Mercedes инвестира повече от 40 млрд. евро за електрифициране на продуктовата си гама през това десетилетие. Плановете му включват изграждане на изцяло електрически автомобили на три платформи от 2025 г. и създаване съвместно с партньори на осем фабрики за клетки по целия свят.

По-голямата част от автомобилната индустрия разчита на никела и кобалта при литиево-йонните батерии за повишаване на производителността на електрическите автомобили. И все пак доставките на двата метала са ограничени. Никелът, който помага за осигуряване на мощност и обхват, създава предпоставки за пожари, риск, заради който индустрията харчи милиарди долари за предотвратяване по инциденти.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск заяви миналата седмица, че компанията преминава към LFP батерии в световен мащаб за своите базови модели. Tesla използва такъв тип батерии в Китай, доставени от Contemporary Amperex Technology Co. (CATL).

Китайският разработчик доставя и базирани на никел батерии за Mercedes EQS. CATL и Mercedes имат споразумение, което включва доставката на LFP батерии, използващи инженеринга на CATL, който спестява от теглото и разходите чрез интегриране на клетки директно в пакет.

Калениус казва, че е уверен, че Mercedes ще разполага с достатъчно батерии, за да захранва своята нова гама електрически автомобили.

В същото време Mercedes увеличава инвестициите в своята изследователска и развойна дейност в Китай, тъй като центърът на тежестта на новия автомобилен свят се измества на изток.

В стремежа си да създаде втори дом след Германия, Mercedes обособява два технологични центъра в Пекин и Шанхай, за да отговори на регулациите и потребителските тенденции на автомобилния пазар в страната, който вече надминава по размер на продажбите пазарите на САЩ и Германия взети заедно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още