IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes си навлече гнева и на Брюксел

Европейската комисия подкрепи Франция в спора за забранения фреон

13:34 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) изрази подкрепата си към Франция, която през миналата седмица реши да блокира продажбата на някои модели от марката Mercedes, които използват забранен в Европейския съюз тип фреон, предава Ройтерс. Припомняме, че това се случи, след като Германия лицензира химикала за употреба в коли на Mercedes.

Решението на Комисията e удар по Берлин и концерна Daimler. Според анализатори то може да отвори вратата за подобни рестрикции към Mercedes и в други страни от общността.

„В момента на европейския пазар има автомобили от същия производител, които, според предварителния анализ на комисията, не са в разрез с разпоредбите във връзка с охладителната течност в климатичните системи,“ заяви заместник-председателят на ЕК за промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни. Той допълва, че трябва да бъде извършено допълнително разследване, което да покаже дали коли на Daimler, произведени от май насам, също са незаконни.



Като резултат, отказът на Франция да регистрира моделите Mercedes A-, B- и CLA-class, произведени след 12 юни, може да се счита за абсолютно легален, имайки предвид съществуващите правила в Eвропейския съюз. Правилните процедури са спазени, уверява още Таяни.

От Daimler коментираха, че не са прекратили използването на забранения фреон R134a, който е вреден за околната среда, защото смятат одобрения R1234y за опасен за потребителите, тъй като може да доведе до възникването на пожар на борда на колата.

Говорител на концерна заяви, че колите са одобрени от германския регулаторен орган KBA. “Автомобилите ни имат разрешение, което е валидно в рамките на Европейския съюз. Не би трябвало да има пречка за регистрирането им“.

По данни от 2012 г., френската блокада може да доведе до 2%-ен спад в реализациите на концерна, което в цифрово отношение се равнява на около 29 000 автомобила.

В сряда официални лица от двете страни ще обсъдят спора в Брюксел.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още