IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes внедрява сензорите на Luminar, за да предложи полуавтономно шофиране

Германският концерн придобива и неуточнен по размер дял от американския разработчик на LIDAR

18:47 | 20.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на луксозни превозни средства Mercedes-Benz планира да използва лазерни сензори от Luminar Technologies Inc. в своята платформа от следващо поколение, за да даде възможност за полуавтономно шофиране по магистралите, съобщава Bloomberg. 

Звеното на Daimler AG и доставчикът Luminar, който излезе на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC) срещу 3,4 милиарда долара през 2020 г., отказаха да посочат кои модели Mercedes ще използват лазерната технология, нито какъв ще бъде обемът на планираното производство, или кога тези превозни средства ще бъдат пуснати в продажба.

Mercedes също така придобива неуточнен по размер дял в базирания в Орландо, Флорида, производител на сензори LIDAR.

Повечето разработчици на технологии за автономно шофиране използват LIDAR, чиито лъчи се отразяват в околните обекти и след това информацията се обработва от компютъра на превозното средство, позволявайки му да “вижда” пътя. През това време водачът може да гледа филм или да слуша музика, без да е ангажиран с шофирането.

Лазерните сензори могат също така да подобрят ефективността на съществуващите функции за безопасност като автоматично аварийно спиране, изтъква Luminar.

Компанията също има договор за производство на такива сензори с шведската Volvo Car AB, която планира да включи базирана на LIDAR система за безопасност в своя електрически SUV XC90, който излиза на пазара тази година.

Най-големият производител на автомобили в Китай SAIC заяви, че ще използва Luminar за своите електрически автомобили от марката R.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още