IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел подкрепи споразумението за намаляване на вредните емисии

Това се случи на фона на протестите на автомобилопроизводителите

21:52 | 10.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подкрепи трудно постигнатото компромисно споразумение на министрите на околната среда на ЕС за 35-процентно намаление на вредните автомобилни емисии от въглероден диоксид до 2030 година, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Тя зае тази позиция въпреки протестите на автомобилните производители в самата Германия, които твърдят, че тази цел не е реалистична и преследването й ще доведе до съкращаване на работни места.

Раздвоени между намаляването на на замърсяването и запазването на конкурентоспособността на автомобилния сектор, министрите на околната среда от ЕС дискутираха вчера по темата над 13 часа. Те постигнаха труден компромис около ограниченията, които да наложат на мощните европейски автомобилни компании за емисиите от въглероден диоксид до 2030 година.

На пресконференция в Берлин днес Меркел определи мерките за намаляване на вредните емисии като "обосновани", отчасти заради възможността да бъдат преразгледани на по-късен етап,

"Има клауза за преразглеждане през 2021 година, тъй като въпросът колко бързо можем да намалим емисиите от въглероден диоксид зависи от степента на навлизане на електрическите автомобили на пазара или на други автомобили с алтернативна задвижваща система", заяви тя. "При тези обстоятелства мисля, че споразумението е напълно обосновано", добави тя.

Договорените цели са по-сурови от исканите от Германия с голямата й автомобилна индустрия, като става въпрос за намаления от 30 процента, което е под 40-те процента, към които някои други страни членки на ЕС се стремяха.

Плановете на ЕС да намали емисиите от въглероден диоксид от превозни средства с 35 процента до 2030 година са заплаха за Германия като страна, която е със силно автомобилно производство, твърди президентът на Асоциацията на германската автомобилна промишленост (VDA) Бернард Матес.

Буди съжаление фактът, че по-голяма част от страните членки не намериха силата до постигнат баланс между защитата на работните места и защитата на климата", каза Матес.

"Сигурността за работните места намалява и Германия като промишлена локация бе сериозно отслабена", добави президентът на Асоциацията на германската автомобилна промишленост, която представлява автомобилни производители като BMW и Daimler.

Високопоставени представители на Съвета на ЕС, Европарламента и Европейската комисия трябваше да преговарят днес след постигнатото вчера споразумение за намаление на емисиите от въглероден диоксид с 35 процента от 2021 година, съобщи Асошиейтед прес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още