IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милано ще спира дизеловите автомобили от 21 януари 2019 г.

Проектът за "Зоната за ниски емисии" е съпътстван от доста трудности и не можа да се реализира в предвидените срокове

21:15 | 08.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водачите на автомобили в Милано трябва да си отбележат отсега тази дата: 21 януари 2019 година. На този ден ще започне да функционира Зоната за ниски емисии, която чрез контролиращи камери ще забранява влизането в града на автомобили, които замърсяват околната среда, съобщава вестник Corriere della Sera.

Най-напред ще бъдат спирани дизеловите автомобили, които отговарят на европейските стандарти за вредни емисии Евро 0, 1, 2 и 3. За тази нова инициатива съобщи кметът на Милано Джузепе Сала след първата си лична среща с кмета на италианската столица Вирджиния Раджи. 

"През януари 2019 година ще започне да функционира Зоната за ниски емисии в края на града и от този ден няма да може да се влиза в Милано със стари дизелови автомобили, с изключение на събота и неделя. Постепенно ограниченията ще започнат да се прилагат и към другите превозни средства, които замърсяват околната среда", каза Сала. "Това е деликатна стъпка, която обаче трябва да се предприеме", добави кметът на Милано.

Проектът за "Зоната за ниски емисии" е съпътстван от доста трудности и не можа да се реализира в предвидените срокове. Последният срок беше определен за октомври 2018 година, но всъщност началото ще се постави на 21 януари 2019 година и то в много по-малки от предвидените мащаби, припомня БТА.

Какви са причините за това закъснение? 

На първо място поставянето едновременно на 180 камери би предизвикало познат ефект - лавина от глоби, както когато бяха включени "седемте електронни очи" на камерите за превишена скорост. Съветникът по мобилността в общинския съвет на Милано Марко Гранели обяснява другия мотив: "Проблемът беше да определим къде да бъдат разположени устройствата за ограничаване на достъпа, тъй като все пак трябва да дадем някаква възможност на тези, които не могат да влязат, да се върнат обратно. Така устройствата се увеличиха от 70 на 180". В цифрово изражение това включва 70% от територията на Милано и 98% от населението.

"Указателните знаци ще бъдат готови в края на годината, добавя Гранели, а 12 камери вече са инсталирани. Ще ги активираме постепенно, въпреки че ще се извършва и контролна дейност от местната полиция. Впоследствие ще бъдат монтирани всички камери. Цялото устройство ще започне да функционира между края на 2019 и началото на 2020 година", потвърди Гранели.

Преди стартирането на Зоната за ниски емисии ще бъде организирана мащабна информационна кампания между 7 и 20 януари 2019 година за запознаване с новите мерки. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Sahib31
преди 5 години
Eдин познат немец се изказа доста скептично пред тези напъни на еколозите. Дори в Хамбург ще стане страшно ако затворят целия център на града за дизели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още