IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mitsubishi обяви, че е манипулирала данни от тестове за разход на гориво

След новината акциите на компанията се сринаха с над 15%

14:45 | 20.04.16 г. 1
<p>
	Президентът Тецуро Айкава <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът Тецуро Айкава Снимка: архив Ройтерс

Японската компания за производство на автомобили Mitsubishi Motors обяви, че е фалшифицирала данни от тестове за разход на гориво, за да накара нивата на вредните емисии да изглеждат по-благоприятни. Акциите на компанията се сринаха с над 15% в сряда, заличавайки 1,2 млрд. долара от пазарната ѝ стойност, съобщава Ройтерс.

Тецуро Айкава, президент на шестия най-голям производител на автомобили по пазарна стойност в Япония, се поклони в знак на извинение по време на пресконференция в Токио заради това, което се превръща в най-големия скандал в Mitsubishi Motors след прикриването на автомобилни дефекти преди повече от десетилетие.

Акциите на компанията се сринаха с над 15% до 733 йени (6,7229 долара), което е най-големият еднодневен спад на компанията от повече от 12 години.

През 2000 г. Mitsubishi Motors разкри, че е прикрила доклади по сигурността и жалби на клиенти. Четири години по-късно тя призна по-широкообхватни проблеми, връщащи се десетилетия назад. Това беше и най-лошата сервизна акция в Япония.

Компанията заяви, че манипулирането на тестовете включва 625 хил. автомобила, произведени от средата на 2013 г. досега. Те включват моделите Mitsubishi eK Wagon, Dayz и Dayz Roox, както и 468 хил. подобни автомобила, произведени за Nissan Motor. Нито един от моделите не се продава в Европа.

Mitsubishi Motors заяви, че ще спре производството и продажбата на тези автомобили и че създава независима комисия, която да разследва случая.

Компанията е продала над 1 млн. коли през миналата година.

Mitsubishi Motors е първият японски производител на автомобили, който съобщава за измама с тестове за разход на горивото, откакто през миналата година стана ясно, че Volkswagen е манипулирал тестовете за вредни емисии на дизеловите си автомобили в САЩ и на други места.

Южнокорейските автомобилни производители Hyundai Motor и Kia Motors през 2014 г. договориха глоби за 350 млн. долара с американското правителство заради изкуствено повишаване на оценките за разход на горивото на автомобилите. Те сключиха споразумения и по жалбите от собственици на автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
От ауспуха на колата излизат отровни газове тоест манипулирането на данните може да се разглежда като престъпление срещу човечеството защото ''Замърсяването на въздуха убива над 3 млн. души годишно'' http://interest.actualno.com/zamyrsjavaneto-na-vyzduha-ubiva-nad-3-mln-dushi-godishno-news_496153.html#ixzz3z2P2HiYiЗамърсяването на въздуха струва на Европа $1.6 трлн. годишно http://europe.actualno.com/zamyrsjavaneto-na-vyzduha-struva-na-evropa-16-trln-godishno-news_470374.html#ixzz3z2PZ0QG5България е най-замърсената държава с фини прахови частици за 2012 г. http://society.actualno.com/bylgarija-e-naj-zamyrsenata-dyrjava-s-fini-prahovi-chastici-za-2012-g-news_62306.html#ixzz3z2PpmG8y
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още