IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mitsubishi отстрани Карлос Гон като председател на Борда на директорите

Гласуването за неговото отстраняване се проведе днес, докато продължават спекулациите за евентуалния разпад на автомобилния алианс Renault-Nissan-Mitsubishi

15:15 | 26.11.18 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Mitsubishi Motors Осаму Масуко по време на пресконференция в понеделник, свързана с отстраняването на Карлос Гон като председател на Борда на директорите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Mitsubishi Motors Осаму Масуко по време на пресконференция в понеделник, свързана с отстраняването на Карлос Гон като председател на Борда на директорите. Снимка: Ройтерс

Бордът на директорите на японския производител на автомобили Mitsubishi Motors последва примера на Nissan и отстрани Карлос Гон от председателския му пост, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Гон беше арестуван миналия понеделник в Токио заради подозрения във финансови измами и злоупотреба с фирмени средства. 

Гласуването за неговото отстраняване като председател на Борда на директорите в Mitsubishi се проведе в понеделник.

През миналата седмица японският концерн Nissan заяви, че е открил многобройни неправомерни действия от страна на Гон, включително и лично използване на активите на компанията.

В изявление до фондовата борса в Токио Mitsubishi посочи, че Бордът е определил главния изпълнителен директор на компанията Осаму Масуко за свой председател.

Решението е поредният удар за съюза между Mitsubishi, Nissan и Renault, с което се засилват притесненията, че този алианс може да се разпадне.

Президентът на японския автомобилен концерн Nissan Хирото Саикава заяви, че сегашните съюзни отношения с френската група са неравноправни. Саикава посочва това в обръщение към сътрудниците си от компанията.

На свой ред от Renault са категорични, че ще продължат да спазват условията на споразумението за учредяването на алианса от 2002 г. и ще назначат четвърти свой представител в Борда на директорите на Nissan.

За момента Гон запазва позицията си на главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на Renault, но френският автомобилен производител вече поиска временната му замяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още