IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mitsubishi ще компенсира доставчиците си заради щетите от скандала

Разкритията доведоха до закриването на един от заводите на японския концерн

16:08 | 02.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на компанията в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на компанията в Токио. Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Mitsubishi Motors Corp съобщи, че ще компенсира загубите на доставчиците си, понесли огромни щети след избухналия скандал около данните за разход на гориво на нейни коли, предаде Ройтерс.

Скандалът доведе до закриването на един от заводите на Mitsubishi.

В центъра на разкритията, свързани с умишленото занижаване в техническата документация на показателите за разход на горивото, първо попаднаха малолитражните автомобили от серията eK, а също и от модела Nissan Dayz, който Mitsubishi разработи за Nissan Motor.

Именно на тези автомобили се дължеше значителната част от продажбите на двете компании и след разкритията за машинациите продажбите и на двете компании, по данни на Nikkei, са спаднали съответно с 15 на сто и с 22 на сто.

Това стана причина Mitsubishi да закрие завода си Мидзушима, където те се произвеждаха. Първата мярка, която взе ръководството на компанията, бе да се намалят заплатите на 1300  служители, които работят в предприятието.

Сега се обмисля вариантът да се изплатят компенсации на многобройните доставчици на детайли, чиито акции, заедно с книжата на Mitsubishi, силно поевтиняха след 20 април, когато в медиите бяха публикувани първите информации за скандалните манипулации. Компанията призна, че при тестовете правилата са били заобикаляни, за да може в документацията да бъде посочен по-нисък разход на гориво. Според предварителни данни той е бил занижаван с 5-10 процента.

Тази практика е датирала от 1991 година, установи вътрешно разследване.

/БТА/
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още