IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мюнхен обмисля забрана на някои дизелови автомобили

Според кмета на града Дитер Райтер последните данни за емисиите от азотни оксиди са били шокиращи

13:34 | 15.06.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мюнхен, дом на производителя на автомобили BMW, е поредният германски град, който обмисля забрана на някои дизелови превозни средства на фона на „шокиращите“ емисии на азотни оксиди в баварската столица, съобщава Ройтерс.

Колкото и да ми се иска да избегнем подобни забрани, мисля, че също толкова малко вероятно е да можем да продължим без забрани в бъдеще“, казва кметът на Мюнхен Дитер Райтер, цитиран от вестник Sueddeutsche Zeitung.

На въпрос за последните показания на азотните оксиди, които според вестника нарушават европейските стандарти за качество на въздуха, и то за натоварените пътища, кметът заявява: „Резултатите са шокиращи, никой не очакваше това“.

Скандалът около манипулираните тестове за дизелови емисии на Volkswagen вече постави бъдещето на дизеловите двигатели под съмнение и подчерта трудностите на производителите на автомобили при следването на все по-стриктните правила.

Акциите на германските производители BMW, Volkswagen и Daimler първоначално поевтиняха с между 0,7% и 1,6% в сряда на германската борса, но по-късно успяха да възстановят част от загубите си.

Говорител на BMW, чиито продукти варират от електрически компактни автомобили до луксозни бензинови и дизелови седани и SUV-та, заяви, че насърчаване на ползването на електрически автомобили е по-добър начин за подобряване качеството на въздуха от налагането на забрани върху дизеловите автомобили.

Федералното правителство на Германия също е против отделните провинции и градове да забраняват дизеловите автомобили, коментира говорител на транспортното министерство в сряда.

Градове като Щутгарт – дом на Mercedes-Benz и компанията майка на VW Porsche, вече подготвят забрана за някои дизелови автомобили от следващата година, в случай че те не отговарят на последните емисионни стандарти.

Според Sueddeutsche Zeitung между 133 и 170 хил. превозни средства може да бъдат засегнати от забрана в Мюнхен в зависимост от това колко стриктна е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
и като ги забранят по твоята логика това ще им помогне в продажбите.... браво, доказанотъпий !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Поредният кьорфишек..."емисиите от азотни оксиди са били шокиращи"...шокираща е дилемата къде да си продавате свръхпроизводството !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
margen
преди 6 години
Малко е объркана там... Porsche SE е мажоритарен акционер във VW, a VW e 100% собственик на Porsche AG.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още