IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моделите електрически автомобили в Европа ще се утроят до 2021 г.

Най-големите заводи за производство на електромобили ще бъдат в Германия, Франция, Испания и Италия

18:30 | 18.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на моделите електромобили, предназначени за потребителите в Европа, се очаква да се утрои до 2021 г., показват данни на Европейската федерация за транспорт и околна среда (T&E), цитирани от ВВС.

Навлизането на електрическите коли е в застой заради липса на инфраструктура за зареждане и по-високите цени. Последните данни показват, че автомобилните компании ще предложат 214 модела електромобили през 2021 г. спрямо 60 модела в края на 2018 г.

По-достъпните варианти може да позволят на потребителите да се откажат от задвижваните на бензин и дизел автомобили по-скоро от очакваното.

Анализът на T&E на база данни на компанията IHS Markit показва, че автомобилните производители залагат все повече на електрифицирането на колите.

Според прогнозите през 2021 г. автомобилните концерни ще предложат на пазара  92 напълно електрически модела и 118 хибридни модела. Ако те се придържат към плановете, 22% от произведените коли до 2025 г. може да имат захранване, което ще позволи на производителите да изпълнят с лекота целта на ЕС за въглеродни емисии от 95 грама на километър до 2025 г.

Най-големите заводи за производство на електромобили ще бъдат в Германия, Франция, Испания и Италия, показват данните. 16 големи завода за литиево-йонни батерии в Европа са потвърдени или трябва да започнат работа до 2023 г.

„Благодарение на въглеродните стандарти за автомобилите в ЕС на пазара в Европа предстои да се появят нови, с по-голям обсег и по-достъпни електрически автомобили“, казва Лусиен Матийо, анализатор в областта на транспорта и електрическата мобилност в T&E.

„Това е добра новина, но работата все още не е приключила. Правителствата трябва да помогнат за развитието на инфраструктура за зареждане на електромобилите у дома и на работното място и са ни нужни промени на данъчното облагане върху автомобилите, така че електромобилите да станат по-привлекателни от замърсяващите дизелови, бензинови или нискокачествени хибридни коли“, допълва той.

Дори производители на луксозни спортни автомобили се насочват към електромобилите. Тази седмица Lotus, притежавана от китайската компания Geely, представи изцяло електрическата „хиперкола“ Evija на цена от 2,2 млн. евро, която ще може да достига скорост от над 322 км/ч.

През март Automobili Pininfarina представи електрическа хиперкола - Battista, на сходна цена.

Посланието на тези производители е, че електрическата кола може да бъде бляскава и вълнуваща, не само в екологично отношение, коментира редакторът на ВВС Матю Уол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още