IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли „Калашников“ да конкурира Tesla?

Руският оръжеен концерн представи автомобил на ток, както и хибридно бъги

20:35 | 23.08.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимки: Калашников медия</p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимки: Калашников медия

 

Руският производител на оръжие „Калашников“, известен с легендарния си автомат АК-47, се впуска на автомобилния пазар с амбициозната цел да конкурира американския автомобилостроител Tesla с представения днес старовремски модел, вдъхновен от съветската епоха.

„Калашников” използва изложението „Армия-2018”, което се провежда в Москва, за да покаже своите разработки не само при оръжията, но и при автомобилите. Производителят на легендарния автомат явно гледа към бъдещето, тъй като залага на електрическо задвижване.

„Ще разработим собствена концепция за електрическа суперкола, основаваща се на различни оригинални системи, разработени от групата", обясни Калашников в комюнике, без да уточнява кога ще бъде пуснато в продажба новото превозно средство и колко ще струва.

„Тази технология ще ни позволи да се конкурираме със световни автоконструктори на електомобили като Tesla", уверява пресслужбата на групата пред агенция РИА Новости. "За нашата разработка сме се вдъхновили от опита на лидерите на световния пазар", се казва в съобщението.

Първата машина е малък електромобил – UV-4, чийто размери са дължина 3440 мм, широчината – 1530 мм и височина – 1730 мм. Теглото на електромобила е 650 кг., като той е предназначен не само за специални клужби, но и за „гражданския” пазар.

Машината донякъде напомня на Renault Twizy, като задвижването е поверено на електромотор с мощност 68 к.с., който се зарежда от литиево-желязна-фосфатна батерия. Електромобилът може да развива максимална скорост от 80 км/ч, а пробегът му с едно зареждане е 150 км.

Втората машина на „Калашников” е бъги със задвижване на четирите колела, което е предназначена за нуждите на армията.  Автомобилът се казва OV-2, като разчита на хибридно задвижване и може да вози до 4 човека, в това число и шофьор.

Задната ос на машината се задвижва от двигател с вътрешното горене и мощност 57 к.с., а предната – с електромотор със 75 к.с. Военния всъдеход е получил пружинно окачваве с хидравлични амортисьори. Размерите му са по-малки от тези на UV-4 – дължината е 2900 мм, широчината – 1800 мм, а височината – 1500 мм.

Концернът е готов и с електрически мотоциклет – SM1, който също е разработен по поръчка на Министерството на отбраната на Русия. Машината развива до 90 км/ч, като с едно зареждане изминава 150 км. Задвижването става с помощта на мотор с постоянен ток от литиево-йонна батерия.

Инженерите на „Калашников” са поставили на SM1 окачване с пружино-хидравлични амортисьори и предна телескопична вилка. Дължината на мотоциклета е 2200 мм, а височината – 1300 мм.

Предприятието "Калашников" е създадено преди повече от 50 години и носи името на свой служител, измислил автомата АК-47 по съветско време. То преживя продължителен спад, преди да бъде поето от държавата през 2013 година, а наскоро беше приватизирано.

 В контекста на западните санкции срещу руския военнопромишлен сектор дружеството започна да диверсифицира производството си с все повече гражданска продукция. То дори лансира серии облекла и различни стоки - от чадъри до телефонни апарати. 

Още новини от автомобилния сектор четете в Automedia.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Стар Мускал + технология от количка за голф + китайска батерия за фенерче = рашки конкурент на Тесла :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
:)това е по-добро , ако някой го е пропуснал :https://kalashnikov.media/video/technology/kalashnikov-testiruet-sobstvennuyu-tekhnologiyu-elektricheskogo-superkara2и е позабравил какво е руска технология от близкото , и не толкова близкото , минало . както се казва с поглед в бъдещето стъпили здраво на основите от миналото ... използват в един текст : калашников + технология + суперкар ...без коментар :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Те и в техническите университети правят по една ел.кола за разни състезания. И те ли конкурират тесла? Конкуренция ще е, когато някой започне да произвежда колкото тях и да ги продава. По 1 кола може и бай Пешо, пенсионер-инжинер, да си сглоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Jorkata
преди 5 години
Обаче забележете, че ползват Li-Fe батерия ;) Някой там мисли в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
И днес се споменава Тесла в Инвестор!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
Бойчо , верно ли слагаш Калашников до Тесла ... не си сериозен да знаеш :))) изгуби в очите ми част от капацитета си :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%9A-47
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
retro_69
преди 5 години
Чудех се досега,как наште опълченци са устояли на многократно превъзхождащ ги противник на Шипка,пък то какво било...Руснаците още тогава са им раздали калшници и с тях са думтяли по османлиите...Направо са им изкарали акъла на завлиите....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
retro_69
преди 5 години
Калашников е създаден преди повече от 200 години....."Мдааа....Най-малко преди двеста години е създаден....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още