IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е продал повече от половината от акциите, обещани в Twitter

Милиардерът се е разделил с още 934 091 акции за общо 1,05 млрд. долара, става ясно от регулаторен документ, представен късно във вторник

12:50 | 24.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След няколкодневна почивка Илон Мъск отново поднови продажбата на акции на Tesla и продадените книжа вече са повече от половината от обещаните в Twitter 10% от дела му, съобщава Bloomberg.

Милиардерът е продал още 934 091 акции за общо 1,05 млрд. долара, става ясно от регулаторен документ, представен късно във вторник. Той също така е упражнил опции за 2,15 млн. долара, като продажбите са били направени, за да се покрият данъчните разходи около трансакцията, показват документите.

С последната си продажба Мъск вече с е освободил от 9,2 млн. акции, прибирайки от тях 9,9 млрд. долара. Дял от тази сума се очаква да отиде за данъци.

В анкета в Twitter по-рано този месец Мъск попита дали да продаде 10% от притежаваните акции в Tesla, като идеята бе подкрепена от последователите му.

За да достигне прага от 10%, Мъск трябва да продаде още 17 млн. акции, или около 1,7% от наличните книжа на компанията. Ако към общия обем на притежаваните от него акции се включат и опциите, които има право да упражни, то делът става дори още по-голям.

Мъск е упражнил милиони опции, откакто проведе анкетата в Twitter, като всички са по-малко от година от датата на падеж. През септември той въведе предварително зададен план за търговия за продажба на акции, свързани с упражняването на опции, показват документи. Анкетата в Twitter от 6 ноември не посочи съществуването на вече предвидения план.

Акциите на Tesla успяха да се възстановят с 9,4% след първоначалния си спад след анкетата. Книжата обаче завършиха борсовата сесия във вторник със спад от над 4% до цена от 1109,03 долара за брой.

Мъск, който е на 50 години, е най-богатият човек в света със състояние от 303,7 млрд. долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index. Само през тази година той е забогатял със 133,9 млрд. долара – повече от всеки друг, благодарение на поскъпването с 57% на цената на акциите на Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още