IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск губи съюзници в борда на Tesla

Компанията ще намали броя на членовете на борда на директорите си от 11 на 7

15:07 | 20.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на електромобили Tesla обяви, че ще намали броя на членовете на своя борд на директорите от 11 на 7, като част от серията от мерки, които имат за цел да подобрят корпоративното управление на компанията. Така част от дългогодишните съюзници на главния изпълнителен директор Илон Мъск ще напуснат постовете си, пише Wall Street Journal.

Ходът, разкрит в документи до регулаторите, ще продължи линията на постепенни промени в Tesla, целящи по-голям контрол на борда, който беше остро критикуван от инвеститори, които твърдят, че не е независим.

Премахването на директорите се случва след споразумението с Комисията по ценните книжа и фондовите борси миналата година, което изискваше Мъск да се оттегли от поста си на председател за период от три години, а компанията да включи двама независими директори.

Брад Бъс, който е директор от 2009 г., и Линда Джонсън Райс, която се присъедини  през 2017 г. като независим директор, не планират да се кандидатират отново тази година, а бордът няма да запълни местата им.

Стив Юрвитсън и Антонио Грасиас, двама от ранните инвеститори и близки приятели на Мъск, планират да се оттеглят през следващата година, а местата им също няма да бъдат запълнени.

Tesla твърди, че планираните промени не са резултат от някакви неразбирателства с четиримата директори.

Освен че свива размера на борда си, Tesla изложи серия от предложения пред акционерите. По думите ѝ те имат за цел да подобрят корпоративното управление и да се вземе предвид приноса на институционалните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 11
Whitestar
преди 4 години
Необяснимо е съсредоточаването на усилията за внедряване електромобили в масово, серийно производство. Особено заради скъпата и неприродосъобразна технология за производство на литиеви батерии за тях. Знае се колко са ограничени находищата на суровини, в световен мащаб! Много невероятен е отказът да се премине на двигатели с вътрешно горене, използващи водород. Водород, който сравнително лесно се добива в промишлени условия, до неограничени количества! Такъв може да се добие, дори от водата на океаните, а двигателят ще се различава не много от настоящите бензинови мотори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още