IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск отхвърля опасенията за консумацията на много вода в германския завод

Директорът на Tesla реагира на опасенията на природозащитниците и жителите: компанията ще консумира големи количества вода в изключителни случаи

08:30 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div class="text-wrap tlid-copy-target">
	<div class="result-shield-container tlid-copy-target" tabindex="0">
		<span class="tlid-translation translation" lang="bg"><span title="">Превозни средства на пътя за достъп до гората по време на полагането на основите на гигафабриката на Tesla Inc. в Груенхайде, Германия, в понеделник, 13 януари 2020 г.
Превозни средства на пътя за достъп до гората по време на полагането на основите на гигафабриката на Tesla Inc. в Груенхайде, Германия, в понеделник, 13 януари 2020 г.

Ръководителят на американския производител на електрически автомобили Tesla Илон Мъск възнамерява да премахне всяко едно опасение на жителите относно неговата компания в Грюнхайде близо до Берлин. Той използва услугата за кратки съобщения Twitter в събота и написа, че иска да изясни някои неща.

В документите за кандидатстване съгласно Федералния закон за контрол на вредните емисии Tesla е посочила, че са необходими 372 кубически метра вода от обществената мрежа за питейна вода на час. Но жителите се опасяват, че съществува заплаха за общественото водоснабдяване.



Tesla нямало да използва толкова много вода всеки ден, пише Мъск. „Това може да е рядък случай на пикова употреба, но няма да се случва всеки ден", казва той. Освен това гората на площадката от 300 хектара не е естествена гора. Местните жители многократно критикуват, че дърветата са отсичани за сметка на завода. Тази гора е била засадена за нуждите на производство на картон и само малка част е използвана за фабриката, пояснява той.

Според Бранденбургската асоциация за опазване на околната среда и природата (BUND), одобряващият орган също трябва да може да каже „не“, когато става дума за процеса по одобряване на завода в Tesla. „Но имам своите притеснения", заяви изпълнителният директор на BUND Аксел Крушат. Политиците вече се изразиха твърде положително за темата – в лицето на премиера Дитмар Войдке и министъра на икономиката Йорг Щайнбах (и двамата от СПД).

 

Крушат настоява на публично обсъждане на въпросите за критично планираното водоснабдяване и канализация на обекта. В момента се изготвя хидрологичен доклад. Ведомството по околната среда на провинцията е отговорно за издаването на разрешителното за вода, но без участието на обществеността. „Искаме да се възползваме от правото да инспектираме докладите", обяви Крушат.

 

В разговор между Tesla и представители на BUND през тази седмица компанията обяви, че ще намали обема до 238 кубически метра, каза Крушат. Има идеи за по-ефективно използване на водата, твърди той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още