IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск призна, че Tesla е далеч от пробив на индийския автомобилен пазар

Ръководителят на концерна отговори на въпрос на потребител в Twitter относно бъдещето на Tesla на един от най-обещаващите пазари в света

14:09 | 13.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск, който планираше да стартира продажбите на електромобили в Индия още през 2019 г., все още търси начини да пробие на този обещаващ пазар, съобщава Bloomberg.

“Все още трябва да се справим с много предизвикателства с правителството”, написа Мъск в Twitter в четвъртък (13 януари), отговаряйки на въпрос на друг потребител на социалната платформа. 

Компанията и администрацията на премиера на Индия Нарендра Моди водят преговори от години, но разногласията относно изграждането на местна фабрика и 100-процентните мита върху вноса на автомобили държат тези разговори в задънена улица.

Правителството поиска от производителя на електромобили да представи подробни производствени планове, докато Мъск, от своя страна, призова за по-ниски данъци, което да послужи като база за изграждането на гигафабрика в страната. В същото време той знае, че Tesla ще бъде принудена да продава своите автомобили на по-ниска цена в Индия, съобразявайки се с пазара, доминиран от по-евтини модели.

През октомври индийски министър заяви, че е помолил Tesla да избягва продажбата на произведени в Китай автомобили в страната и призова автомобилния производител да произвежда, продава и изнася превозни средства от местна фабрика. Индия, с население, сравнимо с това на Китай, е много обещаващ пазар за производителите на електромобили, но страната все още е доминирана от евтини автомобили без излишни екстри, произведени от местните звена на Suzuki Motor Corp. и Hyundai Motor Co.

В Индия Tesla също ще се сблъска с конкуренция в лицето на други чуждестранни играчи, включително Mercedes-Benz, който обяви в сряда, че ще пусне произведен на местно ниво електрически EQS до четвъртото тримесечие на годината.

Въпреки че Индия обеща да стане въглеродно неутрална до 2070 г. и правителството се стреми да засили продажбата на електрически превозни средства, нейният зелен преход все още се намира в начален етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
с тоя протекционизъм до никъде няма да я докарат, оригиналните ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Китайските чалъми вече не работят дори в тъмна Индия хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още