IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск сам назначава "първокласни инженери" в Германия

За първите 6000 позиции вече има дефинирани профили, търсят се и специалисти по човешките ресурси

10:47 | 09.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илон Мъск в Грюнхайде. <em>Снимка:&nbsp;EPA/ALEXANDER BECHER</em></p>

Илон Мъск в Грюнхайде. Снимка: EPA/ALEXANDER BECHER

В края на миналата седмица главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск пристигна в Германия за светкавично посещение. Частният самолет на Мъск "Gulfstream G650" с регистрационен номер N628TS е кацнал в четвъртък на новото столично летище BER в Шьонефелд. Оттам са само около 30 километра до строителната площадка на четвъртата гигафабрика на американския производител на автомобили в Грюнхайде близо до Берлин, Бранденбург. Мъск е пристигнал там около 11 часа сутринта.

Говорител на Tesla твърди, че става дума за "рутинно посещение". Самият Мъск написа в Twitter, че иска да наеме „първокласни инженери“ за своя автомобилен завод. В петък лично „интервюира потенциалните кандидати“.


Десетки хиляди отговориха на новината чрез Twitter - някои веднага публикуваха части от мотивационното си писмо или зададоха въпроси за изискванията. „Назначавате ли и стажанти с опит във философията?“, писа потенциален служител.



Според информация на Handelsblatt Мъск се е срещнал през уикенда с министъра на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах (SPD). "Да, трябва да има среща", потвърди говорител на министерството пред Handelsblatt. Подробности за разговора все още няма.

Още през следващото лято от производствената линия в Грюнхайде трябва да излязат първите електрически автомобили, а там ще са заети 12 хил. работници. Заедно с агенцията по заетостта във Франкфурт на Одер Tesla търси засилено служители. Профилите на изискванията вече са дефинирани за първите 6 хил. позиции.

Наскоро стана ясно, че се търсят хора, които да форсират назначенията. Компанията пусна специални обяви в борсата Stepstone.

Мъск: "Германия е топ!"


Освен обичайните специалисти по подбор на персонал се търсят експерти, които са в състояние да „наемат голям брой служители за кратко време“. Според обявата за работа кандидатите трябва да могат да направят едно нещо преди всичко: „Запретнете ръкави и бързо свършете нещата“.

Tesla обещава на заинтересованите, че ще могат да помогнат за оформянето на „историята на успеха“ на компанията. „Gigafactory Berlin формира идеалната основа за популяризирането на невероятната история на успеха на Tesla и в Европа“, се казва в обявата за работа в Stepstone. „Най-важният стълб за това са нашите служители. Тяхната страст, мотивация и желание за изпълнение гарантират, че постигаме целите си”.

Мъск посети Грюнхайде и в началото на септември - първият път, когато шефът на Tesla провери напредъка на строителните работи на място. По това време той беше развълнуван от напредъка на строителството. „Германия е топ!“, извика той на присъстващите на място.

В края на октомври обаче имаше проблеми. Генералният мениджър по строителството на фабриката в Грюнхайде Иван Хорецки беше уволнен. Твърди се, че причината за това е огромен натиск от очаквания, които той не е оправдал. По принцип самата компания никога не коментира темите около служителите си.

Мъск получава наградата Axel Springer

Подготовката за изграждането на фабриката започна едва през февруари, а работата по грубия строеж започна през лятото. Окончателното екологично одобрение за проекта за милиарди долари от страна на провинция Бранденбург все още се чака. Tesla строи с предварителни индивидуални разрешения от властите, но на свой риск.

В края на септември критиците поискаха осем дни, за да се запознаят с информацията за строителните планове и тяхното въздействие върху водоснабдяването, флората и фауната, шумовото замърсяване и много други. Сдруженията за опазване на околната среда се оплакват от непълни документи за кандидатстването за строителството на завода. В момента възраженията се разглеждат, заяви говорителката на Министерството на околната среда на Бранденбург Фрауке Зелт. Все още не е ясно кога ще бъде взето решение.

Следващото пътуване на Мъск до Германия обаче вече е планирано. Главният изпълнителен директор на Tesla ще получи тазгодишната награда Axel Springer и иска да приеме наградата лично на 1 декември в Берлин. Главният изпълнителен директор на Springer Матиас Дьопфнер обясни, че Мъск вдъхновява цяло поколение като един от „най-креативните предприемачи и брилянтни инженери в дигиталната ера“. "Той съчетава великите визии с абсолютната воля за изпълнение”.

Наградата на Springer Group, която няма парична стойност, се присъжда за пети път. Тя ежегодно отличава хора, които според Springer са особено иновативни, създават и променят пазарите, оформят културата и в същото време имат и социална отговорност. Сред предишните победители са основателят на Facebook Марк Зукърбърг и икономистът и автор Шошана Зубоф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Абе да върви продажбата на квоти, колите може да почакат. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още