IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск си купи акции от Tesla за 25 млн. долара

Милиардерът е най-големият акционер в компанията и държи около 19 на сто от оставащите книжа

09:13 | 14.06.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Само ден, след като обяви, че почти всеки десети служител на Tesla ще бъде съкратен, основателят и главен изпълнителен директор на производителя на електрически коли Илон Мъск придоби още 72 500 акции от компанията на стойност почти 25 млн. долара, предава CNBC, позовавайки се на документи до регулаторните органи.

Tesla се сблъсква с изобилие от скептици, но Мъск продължава да инвестира пари в акции на производителя на електрически автомобили. В началото на май той купи 33 000 акции на Tesla, по това време за около 10 милиона долара. Акциите тогава се търгуваха на цена малко под 300 долара за брой. 

Мъск е най-големият акционер в компанията и сега притежава около 33,7 млн. акции на Tesla, или около 19 на сто от оставащите книжа. 

Мъск е осъществил покупките си малко, след като Tesla заяви, че ще съкрати около 9% от работната си сила, която възлиза на 46 000 служители, но мярката няма да засегне служителите от производството. Компанията се опитва да подобри ефиктивността и рентабилността си, тъй като забавянията при доставките продължават. 

Компанията все още „изгаря“ милиарди долари и е изправена пред предизвикателства на няколко фронта, включително трудови спорове, отклонения при изпълнението и разследвания на ролята, която системата за подпомагане на водача Autopilot е играла при някои сериозни катастрофи.

Въпреки очевидното доверие на Мъск Tesla е американският компонент, който е най-предпочитан от играчите на късо. Експозицията му на късо възлиза на 12,82 милиарда долара, посочва финансово-анализаторската фирма S3 Partners. Това представлява 22% от всички оставащи акции.

За сравнение - Apple е вторият по обем на къса търговия американски концерн, Amazon е третият, а Netflix - четвърти.

Но от 1 юни насам цената на акциите на Tesla нарасна с 18 на сто и продавачите на къси позиции загубиха комулативно около 2 млрд. долара, поясняват от S3.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
не му трябват иначе няма да му се напасне логиката която вече е измислил :):)по добре се откажи да спориш с *** :) аз се отказах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
fairfax
преди 5 години
линк нещо, цифри..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
vzhekoff
преди 5 години
Твоето твърдение не е вярно, най-малкото по причина на това, че за април ги обявяваха както по седмици, така и за месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
fairfax
преди 5 години
Tesla обявяват произведени и продадени коли на тримесечие. Никога не са обявали на седмица или месец. На 2-3 юли ще се разбере
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
Продължава да няма официална информация колко коли са произведени май месец, също така няма и за юни нищо. Април месец се сипеха закани за 6К на седмица, сека скромно се говореше за 5К, ама евентуално, после ще се радват на 3.5К.... Според блумбърг - даже са паднали до около 2600... Знае ли човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Как я сметна тая цена? То верно, че минус по минус дава плюс, но да платиш 400 долара за компания, която от 15 години е все на минус е меко казано самоубийство, освен ако нямаш някакви излишни пари, спестени от закуски. Сега като почнат да вдигат и лихвите, ще видим как ще устискат на покачващия натиск.RATIOS/PROFITABILITY(TTM)EPS: -9.65P/E: -35.72EBITDA: -295.88Revenue: 12.5BROE: -34.29%Net Margin: -15.28%Gross Margin: 16.13%Debt To Equity: 241.80%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Който знае подобни неща не ги приказва и споделя ами се възползва, защото възможностите не са за всички. Тези дето само приказват по форумите пък не действат според приказките си са или *** или лъжци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
V.At.
преди 5 години
Както се казва - Въртим ние тука едни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още