IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск си навлече поредни правни проблеми със своите туитове

Инвеститор съди милиардера за нарушение на споразумението с щатските борсови власти от 2018 г.

08:32 | 15.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск отново си създаде правни главоболия със своите съобщения в Twitter.

Инвеститор в американския производител на електрически автомобили съди мултимилионера за „непостоянни“ съобщения в Twitter, за които се твърди, че са изложили компанията на високи правни рискове и загуба в цената на акциите за милиарди долари. Допълнителните необуздани туитове от Мъск могат да имат ужасни последици за бъдещите възможности за финансиране на Tesla, се казва в жалбата от 105 страници, публикувана в петък (местно време) от съда в американския щат Делауеър.

Мъск многократно предизвиква раздвижване с туитовете си, а понякога и силни движения на финансовите пазари. Съвсем наскоро той подкладe ценовите подеми на криптовалути като биткойн и доуджкойн с доброжелателни съобщения в услугата за кратки съобщения. Това предизвика подозрения, не на последно място, защото малко по-късно стана известна покупката на биткойни за 1,5 млрд. долара от Tesla, за която не е ясно дали е направена преди или след туитовете.

Темата е особено взривоопасна, защото в миналото Мъск вече бе санкциониран от Комисията за ценни книжа и борси (SEC), припомня DPA.

Споразумението с властите предвижда, че шефът на Tesla трябва предварително да дава на компанията за одобрение своите туитове. Причината за решението беше съобщението на Мъск в Twitter през лятото на 2018 г., че обмисля да свали Tesla от фондовата борса и че финансирането е осигурено. След разследване SEC стигна до заключението, че Мъск няма твърди ангажименти за финансиране и в крайна сметка наложи ограниченията вTwitter след постигнато споразумение с милиардера и дело за манипулация на пазара. Тогава компанията и милиардерът бяха глобени с по 20 млн. долара. 

Но след това Мъск „се подигра“ на SEC и продължи да пише в Twitter, очевидно без разрешения от компанията си.

През май 2020 г., например, Мъск накара акциите на Tesla да потънат с повече от 10% за един търговски ден с поредица от странни туитове. По това време той пише, наред с други неща, че смята, че пазарната стойност на компанията е твърде висока и обяви, че иска да се раздели с почти всички физически вещи. Това е само един от инцидентите, които сега са изрично споменати в делото - само това "унищожи" почти 14 милиарда долара пазарна капитализация. 

"Ние гледаме на тези коментари не като на грешка на езика. Това е просто - Илон си е Илон“, каза тогава в имейл за Bloomberg Дан Айвс, анализатор на Wedbush Securities. „Със сигурност инвеститорите ги боли глава, когато се впусне в тази област, тъй като писането в Twitter остава за него сериозен проблем“.

48-годишният Мъск заяви в имейл пред Wall Street Journal, че не се шегува и туитовете му не са били проверявани, преди да ги публикува.

Едно е сигурно: Мъск вече публикува много причудливи туитове. Например на 1 април 2019 г. публикува шеговита снимка за фалит на Tesla.

С оглед на последните успехи и развитието на фондовия пазар на пионера за електрическите автомобили делото на инвеститора може да изглежда смело - акциите на Tesla поскъпнаха с около 700% през последната година, а групата на Мъск е най-ценният производител на автомобили в света по пазарна капитализация.

Наскоро обаче нещата отново тръгнаха надолу, като цената спадна с 15 процента миналия месец. Тъй като Tesla и нейният Надзорен съвет очевидно не са вразумили Мъск за писането му в Twitter, както бе наредено от SEC, искът е насочен и срещу компанията и нейния борд на директорите.

Ищецът Чейс Гарити заяви, че действията на Мъск и бездействието на директорите са причинили „значителна финансова вреда" и че те трябва да заплатят щети на базираната в Пало Алто, Калифорния, Tesla, за нарушаване на своите задължения, предава и Ройтерс.

„Това може да окаже натиск върху комисията да предприеме нов курс“, казва пред агенцията Чарлз Елсън, професор от Университета в Делауеър и специалист по корпоративно управление.

Миналия април федерален съдия от Сан Франциско заяви, че Tesla и Мъск трябва да се изправят пред съдебно дело след подаден иск, в който се твърди, че акционерите на Мъск са били излъгани, че компанията ще стане частна. Това дело остава висящо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още