IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Tesla е денонощно в мислите ми, Twitter отнема по-малко от 5% от времето ми

Един от най-големите индивидуални инвеститори в Tesla призова компанията да започне незабавно изкупуване на акции

14:02 | 20.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск заяви, че "Tesla е в мислите ми 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата“, опитвайки се да потуши опасенията сред инвеститорите, че сделката с придобиването на социалната платформа Twitter го разсейва от основния му бизнес с електромобили.

Той публикува забавен колаж в Twitter, на който се вижда мъж, обозначен като Мъск, който се заглежда по облечена в червена рокля жена, определена като Twitter, докато върви с приятелската си (Tesla). „Нещата може би изглеждат така, но това не е вярно“, пише най-богатият човек на планетата, цитиран от Ройтерс.

„За да бъде ясно, прекарвам по-малко от 5% от времето си по придобиването на Twitter. Това не е ракетна наука!“ гласи неговият туит.

По-рано тази година Tesla официално откри своята нова фабрика за автомобили в Остин, Тексас, а компанията на Мъск за космически технологии SpaceX представи площадката за изстрелване на ракети Starbase в Бока Чика, също Тексас.

 

 

Акциите на Tesla загубиха една трета от стойността си, откакто милиардерът разкри дела си в Twitter в началото на април и продаде акции на електромобилния концерн на стойност 8,5 млрд. долара в ход, който трябваше да помогне за финансирането на сделката му за придобиване на социалната платформа за 44 млрд. долара.

Негативно въздействие върху акциите на Tesla оказват и продължаващите коронавирусни мерки в Китай, коiто замразиха местната бизнес активност, помрачавайки производствените графици в завода на концерна в Шанхай.

Даниел Айвс, анализатор от Wedbush с ясно изразени бичи настроения спрямо Tesla, понижи своята оценка за акциите на компанията поради производствените прекъсвания в Китай и предупреди за „рискове за отвличане на вниманието“ от сделката на Мъск с Twitter.

В същото време Лео Когуан, един от големите индивидуални инвеститори в Tesla, призова в четвъртък производителя на електрически автомобили да изкупи обратно акции.

„Tesla трябва незабавно да изкупи обратно акции за 5 млрд. долара от свободния си паричен поток тази година и 10 млрд. долара от свободния си паричен поток през следващата година, без да засяга съществуващите си парични резерви от 18 млрд. долара с НУЛА дълг“, написа Когуан в Twitter.

Миналата година той заяви, че инвестира милиарди долари в Tesla, защото вярва във „великата мисия на Мъск, която споделям“. През март Когуан посочи, че купува повече акции на Tesla, а не продава по време на понижаването на цената им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още