IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Tesla и SpaceX са изправени пред инфлационни рискове

Въпреки че металите все още не са обект на западните санкции, някои производители и доставчици на автомобилни части се въздържат от купуването на руски стоки

14:46 | 14.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск заяви в неделя, че американският производител на електрически автомобили и неговата космическа компания SpaceX са изправени пред значителен инфлационен натиск в областта на суровините и логистиката, съобщава Ройтерс.

В Twitter Мъск също така попита феновете си какви смятат, че са перспективите за темповете на инфлация и заяви, че неговите компании „не са сами", публикувайки статия, в която се казва, че конфликтът между Украйна и Русия е изпратил цените на суровините до най-високите им нива от 2008 г. насам.

Инвазията на Русия в Украйна покачва цените на металите, използвани в автомобилите - от алуминия в каросерията до паладия в катализаторите и висококачествения никел в батериите за електромобилите, а шофьорите вероятно ще са тези, които ще платят сметката.

Въпреки че металите все още не са обект на западните санкции, някои производители и доставчици на автомобилни части се въздържат от купуването на руски стоки, оказвайки още по-голям натиск върху производителите на автомобили, които вече и без друго изпитват недостиг на чипове и се сблъскват с по-високи цени на енергията.

 

Стимулирана от цените на жилищата, храните и горивата, потребителската инфлация в САЩ отбеляза най-силното си ускорение през последните четири десетилетия, което вероятно затвърждава аргументите за повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Акциите на Tesla, които в петък затвориха сесията със спад от 5% на 795,35 долара, са загубили около 25% от началото на годината.

През миналата седмица производителят на електромобили повиши цените на моделите си Model Y и седаните Model 3 Long Range с по 1000 долара в САЩ, а на някои произведени в Китай автомобили Model 3 и Model Y - с 10 000 юана (1582,40 долара).

А през миналата седмица американският производител на електромобили Rivian Automotive Inc заяви, че проблемите с веригите за доставки могат да намалят планираното производство наполовина, като се позова на рязко покачващите се цени на суровините и ограниченията по веригите за доставки. Японската Toyota Motor Corp заяви, че ще намали вътрешното си производство с до 20% за периода април-юни, за да отслаби напрежението върху доставчиците, които се затрудняват с недостига на чипове и други части. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още